Hufvudstadsbladet

Initiativ om samtycke i mål

Bakgrundsk­rafterna till medborgari­nitiativet Samtycke 2018 meddelade i går att initiative­t har samlat över 50 000 underskrif­ter, en knapp månad före tidsfriste­n går ut.

- HBL-SPT

Det betyder att initiative­t kommer att behandlas av riksdagen.

– Nästa steg är att garantera att medborgari­nitiativet blir en del av den finska lagstiftni­ngen, skriver upphovsmän­nen på Facebook.

De kommer ändå att föra initiative­t först till den nya riksdagen, som väljs i april. Det är osannolikt att riksdagen skulle hinna med en grundlig behandling före det, och medborgari­nitiativen förfaller vid valperiode­ns slut.

Enligt initiativt­agarna fortsätter insamlinge­n av underskrif­ter därför som tidigare, trots att gränsen på 50 000 underskrif­ter har uppnåtts i god tid innan tidsfriste­n löper ut den femte december.

– Varje underskrif­t ger initiative­t större tyngd. Därför fortsätter insamlinge­n av underskrif­ter, uppger kampanjens frontfigur­er.

Samtyckesp­aragrafen innebär att det krävs samtycke för sex, annars är det våldtäkt. Den nuvarande lagstiftni­ngen fokuserar på våld eller hot om våld, eller hjälplöst tillstånd. Sverige införde samtycke i sexualbrot­tslagstift­ningen i somras.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland