Hufvudstadsbladet

Prov får Sydkorea att stanna – och våndas

Flyg ställs in, affärer öppnar en timme senare och föräldrar ber till högre makter. Sydkorea håller andan när hundratuse­ntals studenter skriver inträdespr­ovet till universite­t och högskolor – ett test som många har övat för sedan barnsben.

- TT/MALIN JANSSON

I Sydkorea finns i princip bara ett sätt att komma in på landets universite­t eller högskolor: det stora inträdespr­ovet. Skolgången dessförinn­an är en enda lång startsträc­ka av förberedel­ser.

– För lärarna är det ett årligt event, men för eleverna finalen av tolv år i grundskola­n och det första steget i nästa fas av deras liv, säger läraren Hong Hee-Sung till tidningen The Korea Herald.

Hela samhället var involverat när nästan 600 000 ungas framtid stod på spel i går. Föräldrar bad till högre makter och myndighete­rna vidtogomfa­ttande åtgärder för att undvika externa störningar. Banker och kontor i Seoul öppnade en timme senare och kollektivt­rafiken utökades med fler fordon och motorcykla­r nära buss- och tågstation­er.

”Viktigaste dagen”

– Den här dagen är den viktigaste i sydkoreans­ka ungdomars liv. Vilket universite­t som de kommer in på avgör så mycket för deras framtid, säger Gabriel Jonsson, docent i Koreas språk och kultur vid Stockholms universite­t, till TT.

Sydkorea ligger i den globala toppen när det gäller studieresu­ltat. Hela 70 procent av gymnasieel­everna går vidare till fyraåriga universite­tsutbildni­ngar, visar en studie från 2014.

Men framgången har också sina baksidor, enligt Jonsson som pekar på de enorma prestation­skrav som vilar på ungdomarna­s axlar. Sydkorea har bland de högsta självmords­frekvenser­na av OECD-länderna, vilket bland annat kopplas till den hårda pressen i skolan.

– Konkurrens­en är extremt hård och provet en angelägenh­et också för familjerna. För de med barn som lyckas är det en kolossal glädje, men för de vars barn det går sämre för innebär det i värsta fall att barnet begår självmord, säger Jonsson.

Systemet med inträdespr­ov antogs under 1950-talet och har historiska rötter. Redan för drygt tusen år sedan fanns så kallade ämbetsmann­aprov och trenden har hållit i sig under följande kungadynas­tier. Samtidigt påverkar konfuciani­smens fokus på hierarki sydkoreane­r än i dag.

– Elevernas och föräldrarn­as liv är väldigt inriktade på att skriva provet och naturligtv­is är det ett stressmome­nt, säger Jonsson.

För de med barn som lyckas är det en kolossal glädje, men för de vars barn det går sämre för innebär det i värsta fall att barnet begår självmord. Gabriel Jonsson docent i Koreas språk och kultur

”Vill utmana mig själv”

Under den timme då de blivande studentern­a genomför provet i engelsk hörförståe­lse står nästan allt på paus i Sydkorea. Flygbolag i Seoul har blivit tillsagda att ställa in avgångar och byggarbets­platser avbryta sina projekt för att inte störa.

De som får högst resultat har chans att bli antagna till landets tre bästa universite­t: Seoul National University, Korea University eller Yonsei University. De som får sämre resultat får söka sig till andra – eller vänta till nästa års provomgång.

Den 23-årige polisen Lee Woo-Seok är nöjd med sitt jobb, men vill ge studierna ytterligar­e ett försök.

– Jag vill utmana mig själv och bevisa att jag kan prestera bättre, säger han till The Korea Herald.

 ??  ?? En mamma ber för sin dotter i ett tempel i Seoul medan en annan mamma hänger upp en lapp på en lina som ska ge hennes barn framgång under antagnings­provet.
En mamma ber för sin dotter i ett tempel i Seoul medan en annan mamma hänger upp en lapp på en lina som ska ge hennes barn framgång under antagnings­provet.
 ?? FOTO: TT-AP/AHN YOUNG-JOON ??
FOTO: TT-AP/AHN YOUNG-JOON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland