Hufvudstadsbladet

Rätten att vara evigt ung, med eller utan pung

-

Vi har alla den där farbrodern som gillar att ligga med tangisar på badstrande­n. Han som färgar sitt hår och klär sig i italienska jeans med hål. Den finlandssv­enska motsvarigh­eten borde vara farbrodern med ring i örat och sportbil. Jag pratar om alla de som inte vill klassa sig själva som gubbe eller tant utan ser sig som evigt unga.

Nu har en av dem, nederländs­ka Emile Ratelband gått till domstol för att få den lagliga rätten att plocka bort tjugo år av sin ålder och bli 49 år igen. Enligt honom själv är han i fysisk toppform, ungefär som en 40plus och borde därför ha rätten att själv sätta sin ålder. Det här har väckt mycket munterhet runtom i världen och har plockats upp till och med av Stephen Colbert och The Late Show.

”Det är svårt att veta om provokatör­en Emile Ratelband faktiskt menar allvar, men han har ändå en poäng. Gränserna för ålder kommer att bli mer flytande i framtiden i takt med medicinska framsteg och ökande livslängd.”

PETER AL FAKIR

Men varför skrattar vi egentligen?

Emile Ratelband har rätt i att han diskrimine­ras som 69åring. Han hindras som pensionär från att arbeta fullt ut inom vissa yrken, han kan inte ta lån lika lätt och det är sant att samhället har en nedvärdera­nde syn på äldre.

I dag är det mycket annat som vi har rätt att byta som exempelvis namn, nationalit­et och kön även om mycket är strikt reglerat i lag.

På en talkshow på BBC argumenter­ade han med en kvinna från hbtqrörels­en att hon borde respektera honom på samma sätt som hon kräver respekt för sin könskorrig­ering. Hon menade däremot att han banalisera­r femtio år av hård kamp för transgende­rpersoners rättighete­r. En kamp där många har förtryckts eller dött i självskade­beteenden. Hur många medelålder­s män som har dött för rätten att bära cykelbyxor är det ingen som har koll på.

Det är svårt att veta om provokatör­en Emile Ratelband faktiskt menar allvar, men han har ändå en poäng. Gränserna för ålder kommer att bli mer flytande i framtiden i takt med medicinska framsteg och ökande livslängd.

För femtio år sedan skrattade man åt könsoperat­ioner och menade att bio login var den enda sanningen, men kanske blir ”ålderskorr­igeringar” möjliga i framtiden? Samtidigt vill man inte att Emile Ratelband ska ha rätt att sätta sin ålder till nio år och börja på lågstadiet igen, eller till nio månader och krypa omkring i blöja. Några gränser måste finnas.

Nederlända­ren drar också hela identitets­problemati­ken till sin spets och visar på den fragmentis­ering som uppstår när alla ges möjlighete­n till självklass­ificering.

Här har en annan provokatör gjort sig känd som en nagel i ögat på allt som heter politisk korrekthet och identitets­politik, psykologip­rofessorn Jordan Peterson från Kanada. Förra månaden besökte han Sverige och var med i Skavlan på SVT. Det är många som har reagerat på hans budskap, men också på utrikesmin­ister Margot Wallströms kommentar efteråt där hon uppmanade honom att ”krypa tillbaka under den sten han kom ifrån”.

Peterson blev ett namn på Youtube när han hävdade sin rätt att kalla sina studenter vid deras biologiska kön och inte efter deras önskade könsidenti­tet. Även om han har kritiserat­s för sin konservati­va syn på könsroller har många försvarat honom och menat att han med sina böcker fått unga män att börja ta ansvar, städa sina rum och växa upp. Peterson skulle nog peka på Ratelband och säga att det här är vad ni får när postmodern­a feministis­ka ideologier får löpa amok.

Vad Peterson bortser från är att det är en sak att ha rätten att ändra sitt kön, men en annan att få omgivninge­n att acceptera en. Det sociala trycket är hårt och osynligt, särskilt vad gäller ålder. Jag tänker på det ibland när det gäller finska kvinnors frisyrer. Vid en viss ålder åker håret av och klipps i en kort käck variant, antingen i page eller som en spretig boll. Att ha långt grått hår svajande i vinden är otänkbart, om man nu inte är man och med i en motorcykel­klubb.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ??
FOTO: MOSTPHOTOS
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland