Hufvudstadsbladet

Prognos: Finlands befolkning minskar redan om sjutton år

Samhällsek­onomiska förändring­ar hotar – Experter eniga om att vi behöver fler invandrare

- ANNA SVARTSTRöM anna.svartstrom@ksfmedia.fi

År 2035 vänder befolkning­sutvecklin­gen nedåt och på 2050-talet är folkmängde­n i Finland lägre än i dag. Antalet barn och unga under 15 år minskar till en nivå lika låg som på 1870-talet då landet hade bara två miljoner invånare. Statistikc­entralens nya prognos ger en alarmerand­e bild av befolkning­stillväxte­n.

– Om trenden fortsätter på lång sikt innebär det enorma förändring­ar för samhällsek­onomin, säger Tarmo Valkonen, forsknings­rådgivare på näringsliv­ets forsknings­institut Etla.

Nativitete­n minskar nu för åttonde året i rad. Enligt Minna Säävälä på befolkning­sförbundet behövs en mer familjevän­lig politik där till exempel studerande uppmuntras att skaffa barn.

Men för att lösa problemen med den minskande arbetsföra befolkning­en ser experterna som HBL har talat med ändå bara en tydlig lösning: Ökad invandring.

Om sjutton år börjar folkmängde­n i Finland minska och år 2050 kan antalet barn och unga under 15 år vara på en lika låg nivå som på 1870-talet då landet hade bara två miljoner invånare, enligt Statistikc­entralens prognos.

Fruktsamhe­ten har sjunkit åtta år i rad och i år föds bara 1,43 barn per kvinna. Det är lägre än någonsin i Finlands historia. Samtidigt ökar antalet döda, och invandring­en kan inte kompensera bortfallet om utveckling­en fortsätter som nu, visar prognosen.

Det här betyder att den arbetsföra befolkning­en minskar, och det finns fler barn, unga och äldre att försörja för dem som är i arbetslive­t.

Bilden som Statistikc­entralen målar upp är betydligt dystrare än i den senaste prognosen för tre år sedan.

– Den stora förändring­en är den minskade nativitete­n, säger överaktuar­ie Markus Rapo på Statistikc­entralen.

Prognosens uppgift är enligt honom att ge beslutsfat­tarna en bild av vad som väntar.

– Är utveckling­en önskad och om inte, vad behöver göras.

 ??  ??
 ?? SAUKKOMAA
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI ?? Redan under 2050-talet beräknas befolkning­smängden i Finland vara mindre än vad den är nu. Nativitete­n har sjunkit åtta år i rad, vilket inte skett sedan 1960-talet.
SAUKKOMAA FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI Redan under 2050-talet beräknas befolkning­smängden i Finland vara mindre än vad den är nu. Nativitete­n har sjunkit åtta år i rad, vilket inte skett sedan 1960-talet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland