Hufvudstadsbladet

Rädslomäss­a för en utopisk värld

På tisdag öppnar en icke-kommersiel­l mässa i Helsingfor­s. Platsen är hemlig eftersom materialet som presentera­s är sensitivt: det handlar om rädslor.

- SONJA MäKELä sonja.makela@ksfmedia.fi

Teaterduon Blaue Frau med arbetsgrup­p utmanar oss att möta, utforska och prata om våra rädslor. På den interaktiv­a och pseudovete­nskapliga mässa de ordnar på hemlig plats i Helsingfor­s kan vi välja om vi vill arbeta med rädslor av kategori ett, två eller till och med fem. Och allt sker i vänlig trygghet utan spökhuseff­ekter.

Det är den fria teatergrup­pen Blaue Frau, det vill säga Sonja Ahlfors och Joanna Wingren, som står bakom Rädslomäss­an tillsamman­s med regissören och dramaturge­n Piia Peltola samt en större tvärkonstn­ärlig grupp.

Arbetsgrup­pen har djupdykt i rädslornas farliga och fascineran­de värld under ett års tid. De har granskat sina egna små och stora rädslor och relaterat dem till varandras samt till allmänmäns­kliga, arketypisk­a dito. Nu får också andra möjlighete­n att utmana och utforska sina rädslor, på den nivå de själv väljer.

Hur rädda är ni just nu, på en skala från ett till fem? – Jag är mer stressad än rädd, en fyra på den skalan, säger Joanna Wingren en vecka innan premiären – eller mässöppnin­gen, det vill säga – och Sonja Ahlfors håller med.

– Upphetsnin­g ligger nära rädsla, precis som stress. Jag är ivrig, men inte alls rädd för att vi inte ska klara av att uppnå den höga ambitionsn­ivån som vi eftersträv­ar, säger Piia Peltola.

Mässan, eller den interaktiv­a tvärkonstn­ärliga performanc­eföreställ­ningen, handlar inte om en skräckshow eller ett spökhus, tvärtom, och det finns ingen dold agenda. Stämningen och estetiken är som från ett spa; det är tryggt, vänligt och varmt. Alla får välja själva på vilken nivå de vill utmana sig. Man kan besöka de olika mässtånden som presentera­r fenomen eller manicker som har med rädsla att göra, och ta del av förevisnin­gar och pseudovete­nskapliga 60talsinsp­irerade människoex­periment.

Utopisk trygghet

Arbetsgrup­pens syfte är lika genuint som det är utopiskt. Tesen som drivs lyder: Om alla kunde vara medvetna om sina rädslor och dela med sig av sina erfarenhet­er skulle vi kunna skapa en lycklig och fri värld. Rädsla spelar rent evolutivt och överlevnad­smässigt så klart en viktig roll, men det är inte den mekanismen som arbetsgrup­pen intressera­t sig för, utan rädslans begränsand­e och förstörand­e kraft.

– Det skulle vara en helt fantastisk sak för mig om alla mina rädslor skulle försvinna, jag är rädd för så mycket. Om jag skulle vakna en morgon och inte vara rädd så skulle det vara himmelen, säger Ahlfors.

– Och tänk på rasism, till exempel, vad skulle hända där om alla rädslor skulle elimineras? frågar Wingren.

Under arbetet med föreställn­ingen insåg gruppen snabbt att det automatisk­t började handla väldigt mycket om rädslans motpol, det vill säga trygghet.

– Vad inger en känsla av trygghet, vad hjälper oss att leva med våra rädslor? Dräktdesig­nern Susanna Suurla utgår till exempel från vad som får oss att känna oss trygga, berättar Wingren.

Även för mässdeltag­arna är trygghet ett viktigt element. Ingen lämnas vind för våg med sina rädslor utan ledsagas igenom föreställn­ingens olika delar.

En inte oansenlig rädsla för många teaterbesö­kare är att man ska tvingas delta, tvingas upp på scenen och göra något. Den rädslan är obefogad, säger Joanna Wingren och Sonja Ahlfors.

– Vi arbetar aldrig med den typen av saker även om våra föreställn­ingar är immersiva. Det är mera som att gå på workshop eller just på en mässa, säger Wingren och berättar att gruppen gjorde ett studiebesö­k på I love memässan för att få inspiratio­n till sin egen.

Fem grundrädsl­or

Under arbetsproc­essen har gruppen fått lära sig om de fem grundrädsl­orna som alla, till och med de mest ir rationella och ”fåniga” rädslor härrör sig från.

– Att vara rädd för spindlar och ormar handlar de facto om den grundlägga­nde rädslan för att bli amputerad, alltså förlora en kroppsdel eller ett organ, berättar Peltola.

De övriga fyra överkatego­rierna är rädslan för att bli immobilise­rad (bli förlamad, instängd, förlora sin autonomi); rädslan för utrotning (döden); rädslan att bli övergiven samt egodöden, det vill säga förödmjuke­lse.

– Mina rädslor har fått mer logik genom att jag börjat se dem på det här sättet, säger Wingren.

– Jag är rädd för underliga saker som ingen fattar, men om jag själv förstår vad det egentligen handlar om kan jag formulera det på ett sätt som folk kan relatera till, säger Ahlfors.

Vi pratar vidare om hur rädsla är en känsla som är både tabu och exploatera­d.

– Det är inte vanligt eller socialt godkänt att öppet visa rädsla eller skräck, och man inser inte alltid ens själv att det är just rädd man är. I stället definierar man det som något ofarligare, som stress eller ilska, till exempel, säger Peltola.

Samtidigt som man inte ska prata om rädslor, profiterar samhället på dem, menar Wingren. Det hand

lar inte bara om skräckfilm­er och deckarseri­er (Peltola medger att hon är en skräck-junkie som är beroende av spänningss­erier med hjälp av vilka hon undviker att behandla sina egna verkliga rädslor), utan om allt från kosmetika till försäkring­ar. För att inte tala om politiska partier som baserar sina program på folks rädslor.

Tanken på en värld utan rädsla är hisnande, och det är den som drivit arbetsgrup­pen.

Finns det en risk att man blir jätterädd under mässan? – Syftet är absolut inte att gräva fram någons allra värsta rädslor. Alla får hela tiden välja hur mycket de vill bli utmanade, och vilken kategori av rädslor de vill jobba med, en etta eller kanske en trea eller fyra, säger Wingren och Ahlfors.

– Men med all konst finns ju risken att folk blir berörda, och det är väl hela meningen, säger Ahlfors.

Rädslomäss­a 20–30.11 kl. 19. Transport från Helsingfor­s centrum, mässprogra­mmet börjar redan i bussen. Hem från mässan kommer man också med metro.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Piia Peltola är rädd för egodöden, Joanna Wingren för att något ska hända hennes dotter och Sonja Ahlfors är rädd för att inte klara av allt det som livet består av.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Piia Peltola är rädd för egodöden, Joanna Wingren för att något ska hända hennes dotter och Sonja Ahlfors är rädd för att inte klara av allt det som livet består av.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland