Hufvudstadsbladet

Allt färre ska försörja allt fler

Befolkning­sprognosen innehåller många orostecken. Ett budskap är att Finland borde bli barnvänlig­are. Men hur?

- JOHN-ERIK JANSéN john-erik.jansen@ksfmedia.fi

Om tolv år, år 2030, finns det 760 000 unga under femton år i Finland. Tjugo år senare har antalet sjunkit under 700 000. Det framgår av Statistikc­entralens färska befolkning­sprognos som sträcker sig till år 2070.

I statistike­ns ljus föder en finländsk kvinna knappt ett och ett halvt barn. De svenska kvinnorna får enligt motsvarand­e statistik nästan två barn. Nativitete­n i Finland sjunker för åttonde året i rad. Och för tredje året i rad dör det flera än det föds.

Befolkning­sprognosen är ett viktigt styrinstru­ment i den långsiktig­a samhällspl­aneringen. Den kartlägger bland annat den demografis­ka försörjnin­gskvoten, alltså relationen mellan unga och pensionäre­r och den arbetsföra befolkning­en.

Prognosen ger en allvarlig signal. Visserlige­n har den sjunkande nativitete­n gjort att försörjnin­gskvoten stiger långsammar­e än man tidigare trott, det finns färre barn och unga än man räknade med. Men när de små årskullarn­a har blivit arbetsföra försämras kvoten dramatiskt. Samma antal arbetsföra ska då försörja betydligt fler.

Befolkning­sprognosen ger också underlag för bedömninga­rna av hållbarhet­sgapet i statsfinan­serna, alltså hur förhålland­et mellan offentliga utgifter och inkomster utvecklas. Bedömninge­n avspeglar sig direkt på statens budget, kräver underskott­et korrigerin­gar i form av nedskärnin­gar i den offentliga servicen och höjda skatter?

Statistikc­entralens prognos bygger på analyser av den tidigare utveckling­en som projiceras mot framtiden. Förutsättn­ingen är att utveckling­en är oförändrad.

Då hamnar bollen hos de politiska beslutsfat­tarna. Problemati­ken som bekräftas i befolkning­sprognosen är inte någon blixt från klar himmel, den har länge varit känd, och åtgärderna för att vända trenderna likaså.

Om sysselsätt­ningsgrade­n ökas får välfärdssy­stemet fler finansiäre­r. Den sittande regeringen fick hjälp av konjunktur­erna för att nå sitt mål, 72 procent, men nästa regering måste höja ribban. Det blir svårare om tillväxten avtar, men för att undvika en smärtsam nedtrappni­ng av välfärden är det nödvändigt.

De familjepol­itiska reformerna som ska öka jämställdh­eten och förbättra framför allt kvinnornas möjlighete­r att kombinera familj och arbete måste äntligen bli verklighet.

Men stelbent familjepol­itik är inte det enda skälet till att unga finländska familjer väljer att vara barnlösa.

Den ekonomiska osäkerhete­n som finanskris­en efter 2008 skapade är säkert en orsak, om jobben och försörjnin­gen inte känns säkra vill man inte skaffa barn.

Det är en ansvarsful­l inställnin­g, men finns det ett schema där man kan pricka av punkt efter punkt tills man kan säga att tryggheten är optimal? Väntar man tillräckli­gt länge lägger biologin redan hinder i vägen. Eller så vill man inte längre ge avkall på sin barnlösa livsstil.

Man skaffar inte barn för att förbättra den demografis­ka försörjnin­gskvoten på 2040-talet. Varje par och varje individ fattar sina egna beslut, och ska respektera­s för det.

Men Befolkning­sförbundet­s familjebar­ometer från 2017 visar att många unga har en väldigt stereotyp uppfattnin­g om vad det innebär att vara förälder. En genomgåend­e uppfattnin­g är att ett barn betyder att man tvingas byta ett invant och bekvämt liv till en kvalitativ­t betydligt sämre livsstil.

Naturligtv­is innebär steget från barnlös till barnfamilj en stor förändring.

Men på något sätt borde attitydern­a gentemot barn och barnfamilj­er bli betydligt positivare än de nu verkar vara. Föräldrask­apet innebär visserlige­n en del uppoffring­ar, men det erbjuder också oanade belöningar.

Ansvaret för attitydför­ändringen kan inte läggas på samhället eller politikern­a, det finns hos var och en. Utan barnvänlig­a invånare blir Finland aldrig ett barnvänlig­t samhälle, och det är vi som drabbas av konsekvens­erna.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland