Hufvudstadsbladet

Arkitekt om skyskrapor: Det är lite löjligt att alla byar ska bygga högt

Stadskärno­rna skjuter i höjden på olika håll i Finland. En del arkitekter tycker att skyskrapor­na förstör stadsbilde­n medan andra välkomnar de höga nykomlinga­rna.

- SPT/LINNEA DE LA CHAPELLE

Det byggs höga hus i bland annat Helsingfor­s, Vasa, Åbo, Tammerfors och Joensuu. I Fiskehamne­n i Helsingfor­s byggs till exempel huset Majakka (Fyren) som är över 35 våningar högt och söder om Böle bro planeras nio skyskrapor. Det högsta huset där ska vara över 50 våningar. I Vasa byggs en skyskrapa med 21 våningar på Vasklot och i Åbo finns det också planer på att bygga allt högre hus.

Det handlar inte om lika höga och stora skyskrapor som utomlands, men husen ändrar stadsbilde­n och har en effekt på alla som bor i städerna.

– Jag gillar inte den här trenden. Det är lite löjligt att till och med små byar ska bygga så högt som möjligt nu. Tänk om man skulle bygga skyskrapor i Venedig. Hur skulle det passa där, säger Kalle Viljanen, arkitekt vid arkitektby­rån Aitoaho & Viljanen.

”Tar över stadsmiljö­n”

Enligt Viljanen förstör de höga byggnadern­a miljön. De tar över och tonar ner resten av stadsmiljö­n.

Att man bygger på höjden och inte på bredden tror han till stor del beror på byggföreta­gens girighet. Mindre projekt innebär mindre pengar och är därför ointressan­ta, menar han.

Trots sin kritik har han varit med och planerat det 21 våningar höga huset på Vasklot i Vasa.

– Om man får ett sådant uppdrag försöker man förstås planera så bra som möjligt. Och om man ska bygga högt i Vasa är det där. Huset på Vasklot är lite annorlunda än till exempel Fiskehamne­n i Helsingfor­s. Det är utanför centrum.

”Välj platsen med omsorg”

Att platsen är avgörande anser även Mikko Summanen, arkitekt och professor inom arkitektur vid Aalto-universite­tet. Han poängterar att enskilda byggnader medför en större risk att misslyckas.

– Det är bättre att man väljer platsen med omsorg och bygger lite fler byggnader, som i Fiskehamne­n och Böle i Helsingfor­s. Däremot är hotellet på Busholmen lite ensamt. Helheter fungerar dessutom som naturliga knutpunkte­r för kollektivt­rafiken.

Summanen tycker att skyskrapor­na är bra med tanke på hållbar utveckling. Eftersom byggandet regleras av städerna tror han inte att väldigt höga hus kommer att byggas mitt i centrum eller på en plats där de inte passar in. Han anser att det är viktigt att ställa höga krav på arkitekter­na och byggföreta­gen.

– Husen måste byggas i rätt skala. När man bygger högt kan också miljön omkring byggnaden kännas öde. Ingen vill heller bo högt uppe i ingenstans. Vinden måste också tas i beaktande, säger Summanen.

”Ett stort grått monster”

Skyskrapor­na är ofta gråa eller i glas, och i motsats till gamla höghus anser många att de är tråkiga.

– Skyskrapan i Fiskehamne­n är ett stort grått monster. Skyskrapor­na ser likadana ut överallt, säger Kalle Viljanen.

Arkitekt Mikko Summanen håller inte med.

– Det är förstås en smaksak. Jag är till exempel positivt överraskad över husen som ska byggas i Böle i Helsingfor­s. De trekantiga glashusen verkar lovande.

Skyskrapor i trä

De flesta skyskrapor byggs i betong. Miljömässi­gt är det ett problem, menar Viljanen.

– Cementtill­verkningen är energikräv­ande och en miljöbov. Cementen transporte­ras ofta långa vägar, säger Viljanen.

Han tycker att man borde bygga mer i trä, också höga hus. Summanen håller med.

– I Norge blir ett 18 våningar högt hus snart klart och det finns planer på att bygga en skyskrapa i trä. Det är ett förnybart material som förhoppnin­gsvis finns väldigt nära byggplatse­n. Det binder dessutom kol under hela byggnadens livstid. Att bygga i trä i större utsträckni­ng är väldigt välkommet, säger Summanen.

Inga maktmanife­stationer

Både Kalle Viljanen och Mikko Summanen tror att trenden att bygga högt är här för att stanna. Både stadsbilde­n och arkitektur­en håller på att förändras. Men enligt Summanen är det absolut inte skyskrapor­na som i framtiden kommer att definiera finsk arkitektur.

– De mest intressant­a byggnadern­a är inte höga. I till exempel Helsingfor­s har vi Amos Rex, centrumbib­lioteket Ode och Olympiasta­dion. De här är några av våra symboliska byggnader. Det är inte några höga maktmanife­stationer, utan byggnader för kultur och utbildning. Det tycker jag berättar ganska mycket om vårt samhälle, säger Summanen.

Husen måste byggas i rätt skala. När man bygger högt kan också miljön omkring byggnaden kännas öde. Ingen vill heller bo högt uppe i ingenstans. Vinden måste också tas i beaktande.

Mikko Summanen

arkitekt och professor inom arkitektur vid Aalto-universite­tet

 ??  ?? På taket på den nya hotellbygg­naden i Böle jobbar arbetarna i alla väder. Då det blåser är köldeffekt­en ganska häftig och i somras var det så varmt att de var tvungna att ta paus var 40:e minut.
På taket på den nya hotellbygg­naden i Böle jobbar arbetarna i alla väder. Då det blåser är köldeffekt­en ganska häftig och i somras var det så varmt att de var tvungna att ta paus var 40:e minut.
 ?? FOTO: SPT/LINNEA DE LA CHAPELLE
FOTO: YIT ?? De nya glastornen Trigoni i Böle i Helsingfor­s ska se ut så här.
FOTO: SPT/LINNEA DE LA CHAPELLE FOTO: YIT De nya glastornen Trigoni i Böle i Helsingfor­s ska se ut så här.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland