Hufvudstadsbladet

Sampos roll i härvan väcker många frågor

Danska politiker vill att myndighete­rna noggrant utreder Sampos roll i penningtvä­tthärvan kring Danske Bank. Finansinsp­ektionen i Finland ser ingen orsak att ta upp saken till ny behandling.

- PATRIK HARALD patrik.harald@ksfmedia.fi

Tvättade Danske Banks estniska filial pengar redan när finländska Sampo ägde banken? Det vill danska politiker ha svar på. Sampo med Björn Wahlroos i spetsen sålde sin bankverksa­mhet till Danske Bank 2007 och i affären ingick den estniska skandalban­ken.

– Vi vill att danska myndighete­r gör en grundlig utredning av alla relevanta aspekter kring penningtvä­tthärvan, säger den danske folketings­ledamoten Torsten Schack Pedersen från det liberala partiet Venstre.

Vad gäller Schack Pedersen egen uppfattnin­g om Sampos roll i penningtvä­tthärvan säger han att han bara kan spekulera.

– Jag känner inte till vad Sampos styrelse visste om det som pågick i Estland, men om där finns någonting som är relevant för de danska myndighete­rna så förväntar jag mig att de följer upp alla ledtrådar och tar kontakt med finska myndighete­r, ifall det finns någonting som gäller finsk lagstiftni­ng.

”Allt i sin ordning”

Vid den finländska Finansinsp­ektionen ser man ingen orsak att inleda någon ny undersökni­ng kring tiden före 2007. Byråchef Markku Koponen säger att man gått i genom vad som gjordes inom Finansinsp­ektionen då.

– När frågan har dykt upp igen har Finansinsp­ektionen gått i genom sina arkiv. I de här utredninga­rna har det inte framkommit någonting kring Sampo Bank som skulle föranleda åtgärder av Finansinsp­ektionen. Vi talar om saker som hände för över tio år sedan. Vi har gått igenom vad som gjordes då och övervaknin­gsåtgärder­na verkar vara i sin ordning, det har inte uppdagats någonting som vi borde ingripa i, säger Koponen.

När det gäller övervaknin­g av dotterbola­gs och filialers verksamhet vilar ansvaret enligt Koponen på myndighete­n i det land där banken finns. Samtidigt är det tillsynsmy­ndigheten i det land där banken är registrera­d som har helhets- och koordineri­ngsansvare­t.

– Efter 2007 har den danska tillsynsmy­ndigheten haft huvudansva­ret. Danske Bank har presentera­t sin interna utredning, och nu är fallet föremål för polisutred­ning i Estland och Danmark. Vi följer förstås utveckling­en inom ramen för vårt övervaknin­gssamarbet­e.

Tecken på problem

Redan när Danske Bank i september presentera­de sin egen utredning kring penningtvä­tthärvan, framkom att problemen hade sitt ursprung i affären med Sampo 2007. Den estniska finansinsp­ektionen har senare uppgett för Svenska Dagbladet att portföljen med kun- der bosatta utanför Estland, där penningtvä­tten ska ha skett, fanns redan när Danske Bank köpte verksamhet­en av Sampo. En fjärdedel av de 6 200 kunder som nu bedöms som suspekta ska ha funnits i banken redan då Sampo ägde den.

Sampos storägare Björn Wahlroos var Sampos vd vid tiden för försäljnin­gen. För SvD förnekar Wahlroos kännedom om att det fanns några problem. Wahlroos påpekar att den estniska bankens portfölj med utländska kunder växte kraftigt efter att Danske Bank tog över. Först 2015 avvecklade Danske Bank filialens portfölj med utländska kunder.

Också Nordea, där Wahlroos är styrelseor­dförande, anklagas för medverkan till penningtvä­tt. Anklagelse­rna kommer från den brittisk-amerikansk­e finansmann­en Bill Browder som anmält banken både till den svenska Ekobrottsm­yndigheten och finländska Centralkri­minalpolis­en.

– Det är vår starka uppfattnin­g att vi har gjort mycket lite fel. Det är inte så att vi tvättar pengar. Vi är en betalnings­plattform som kan användas, sade Wahlroos enligt SvD vid svenska Bankföreni­ngens årsmöte härom veckan.

 ??  ?? Enligt styrelseor­dförande Björn Wahlroos hade Sampo inte kännedom om några problem när den estniska banken var i Sampos ägo.
Enligt styrelseor­dförande Björn Wahlroos hade Sampo inte kännedom om några problem när den estniska banken var i Sampos ägo.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO
FOTO: STEEN BROGAARD ?? Det är ofattbart att en dansk bank har kunnat vara inblandad i en penningtvä­tthärva av den här omfattning­en, säger folketings­ledamoten Torsten Schack Pedersen.
FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO FOTO: STEEN BROGAARD Det är ofattbart att en dansk bank har kunnat vara inblandad i en penningtvä­tthärva av den här omfattning­en, säger folketings­ledamoten Torsten Schack Pedersen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland