Hufvudstadsbladet

Årtiondets sämsta lön på fabrik i Pargas

- SPT

Byggnadsfö­rbundet riktar åtgärder mot ett bolag som betalat 2,90 euro i timmen till sina utländska anställda. Det är fråga om den lägsta lönen förbundet stött på detta decennium.

Det lettiska bolaget Katana Serviss jobbade som underlever­antör för Aalto Henkilöstö­palvelut Ab på BM Turku Ab:s fabrik i Pargas. När byggnadsfö­rbundet utredde de an- ställdas obetalda löner visade det sig att de fick 2,90 euro i timmen.

Enligt Byggnadsfö­rbundet har man under åren stött på en hel del företag som betalar skräplöner, men Katana Serviss tar hem priset som absolut sämsta lönebetala­re.

De anställda har fortfarand­e inte fått sina obetalda löner. En representa­nt för bolaget meddelade till Byggnadsfö­rbundet att bolaget inte följer kollektiva­vtalet, på de anställdas begäran.

Skräplöner är mer regel än undantag för anställda från utlandet. Vanligtvis har lönerna ändå varit något högre. Arbeten inom byggnadsbr­anschen utlokalise­ras till en kedja av underlever­antörer. Då den sista länken i kedjan är ett bolag registrera­t utomlands kan lönerna vara nästan vad som helst.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland