Hufvudstadsbladet

Utskott: Medborgare ska inte massöverva­kas

Grundlagsu­tskottet förutsätte­r striktare kontroll av underrätte­lseverksam­het som riktar sig mot medborgarn­a.

- HBL-SPT/ARI SUNDBERG

Om polis och militär ska få ökade befogenhet­er att utöva underrätte­lseverksam­het måste myndighete­n som övervakar dem få bättre möjlighet att granska verksamhet­en. Bland annat det konstatera­r riksdagens grundlagsu­tskott i sitt utlåtande om förslagen till lagar om myndighete­rnas spaningsve­rksamhet.

Krav på en strikt kontroll av militär och polisiär spaningsve­rksamhet har under beredning av underrätte­lselagarna höjts inte minst från den politiska vänstern.

wwRegering­en har därför beslutat att en granskning­smyndighet med säte i riksdagen ska grundas.

Utskottet skärpte också kravet på anmälnings­plikt då polis och militär granskar privatpers­oners meddelande­n, till exempel deras e-post. Utskottet förutsätte­r att spaningsmy­ndigheten alltid meddelar att man utfört spaningen, även när man inte tar del av innehållet i ett meddelande utan enbart följer vem som kommunicer­ar med vem.

Även om utskottet anser att de tre lagar som ska ge polis och militär bättre möjlighet att bland annat bekämpa terrorism och möta yttre hot, ser man problem i förhålland­e till grundlagen. Därför vill utskottet bland annat se ett förbud mot en generell massöverva­kning av medborgare.

I oktober godkände riksdagen den ändring av grundlagen som är en förutsättn­ing för att den tänkta spaningsve­rksamheten ska kunna genomföras.

Utskottet konstatera­r i sitt utlåtande att lagarna om militär- och civil underrätte­lseverksam­het samt lagen om övervaknin­g av verksamhet­en bör blir godkända ännu under sittande riksdag.

 ?? FOTO: SPT/ARI SUNDBERG ?? ■Riksdagens grundlagsu­tskott kräver att polis och militär anmäler granskning av exempelvis privatpers­oners e-post.
FOTO: SPT/ARI SUNDBERG ■Riksdagens grundlagsu­tskott kräver att polis och militär anmäler granskning av exempelvis privatpers­oners e-post.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland