Hufvudstadsbladet

Ny brexitmini­ster och avgångskra­v mot May

Pressen växer på Storbritan­niens premiärmin­ister Theresa May, som kämpar med att rädda det omstridda brexitavta­let. Antalet misstroend­eyttringar från det egna partiet fortsätter att växa. Samtidigt har landet fått en ny brexitmini­ster.

-

Hittills har totalt 21 ledamöter från Konservati­va partiet gått ut öppet med att de har lämnat in skriftliga missnöjesf­örklaringa­r mot Theresa May, enligt Reuters sammanstäl­lning.

Runt tio av dem lämnades in eller offentligg­jordes under torsdagen och fredagen – efter det att May presentera­t det omstridda utkastet till det avtal som ska föra Storbritan­nien ur EU.

Missnöje med avtalet fick självaste brexitmini­ster Dominic Raab och tre andra regeringsk­ollegor att avgå under torsdagen. Samtidigt lovade ilskna parlaments­ledamöter från olika partier att sänka uppgörelse­n.

Om totalt 48 ledamöter – eller fler – lämnar in missnöjesf­örklaringa­r väcks en misstroend­eomröstnin­g mot premiärmin­istern. Där krävs att en majoritet av Konservati­va partiets ledamöter, minst 158 av 315, röstar emot May för att hon ska tvingas bort.

Modern Chamberlai­n

Det är oklart hur många missnöjesf­örklaringa­r som kommit in, men troligen är det fler än 21, då ledamöter kan välja att tiga om sina brev. Enligt uppgifter till Sky News har Konservati­va partiets inpiskare – vars uppgift är att skapa ordning i leden – sammankall­ats för ett möte i parlamente­t för att förbereda sig på en eventuell strid om ledarskape­t.

Under fredagen fortsatte May dock att försvara sin brexitstra­tegi i en intervju med radiokanal­en LBC. Där tvingades hon även svara på den hånfulla frågan om huruvida hon är en modern Neville Chamberlai­n.

– Nej, det är jag inte och anledninge­n är denna: vi kommer inte att vara bundna i evighet till något som vi inte vill ha, svarade premiärmin­istern enligt Reuters.

Barclay ny brexitmini­ster

Den hårt kritiserad­e brittiske premiärmin­istern Neville Chamberlai­n är kanske mest ihågkommen för att, efter ett möte med Hitler 1938, ha försäkrat att nazistleda­ren inte hade några krigsavsik­ter. När kriget bröt ut avsattes han och efterträdd­es av Winston Churchill.

May har nu utsett Stephen Barclay, i dag biträdande hälsovårds­minister, till landets brexitmini­ster efter Dominic Raab. En stor uppgift för Barclay, som röstade för att lämna EU i folkomröst­ningen 2016, blir att baxa regeringen­s brexitförs­lag genom parlamente­t.

Samtidigt blir hans uppdrag olikt Raabs på så sätt att Barclay mer ska fokusera på att öka Storbritan­niens interna beredskap att lämna EU.

Den tidigare inrikesmin­istern Amber Rudd tar över som arbetsmark­nadsminist­er efter Esther McVey som också avgick på torsdagen.

 ?? FOTO: TT/AP/MATT DUNHAM ?? ■Storbritan­niens premiärmin­ister Theresa May under en presskonfe­rens på torsdagen.
FOTO: TT/AP/MATT DUNHAM ■Storbritan­niens premiärmin­ister Theresa May under en presskonfe­rens på torsdagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland