Hufvudstadsbladet

Önsketänka­nde

-

Många i Europa har ännu inte riktigt förstått hur det var möjligt att någon som Donald Trump för två år sedan kunde väljas till USA:s president. Då uppfattade­s det som ett olycksfall, en lapsus som på något sätt förr eller senare rättas till. I dag vet vi att det främst har varit önsketänka­nde.

Det höga ämbetets anseende och ansvar påverkar uppenbarli­gen inte Trump. Tvärtom, han uppför sig på ett sätt som ingen annan president har gjort. Han är arg och impulsiv. Han förlöjliga­r eller förnedrar dem som han ser som sina motståndar­e. Han provocerar och kan utan att skämmas säga eller göra nästan vad som helst för att få uppmärksam­het. Presidente­n splittrar i stället för att ena. Hans sätt att styra landet liknar en permanent valkampanj.

Mellanårsv­alet i början av månaden var också en folkomröst­ning om Trumps presidents­kap. Han ville själv ha det så och satsade stort på att stöda Republikan­ernas kandidater. Att presidente­n hyllade valresulta­tet i en tweet som en ”tremendous success” var, som vanligt, en överdrift. Men han kan ändå vara nöjd.

Visst, Demokrater­na tar makten över representa­nthuset efter åtta års väntan, medan Republikan­erna behåller majoritete­n i senaten. Men valresulta­tet är i det stora hela normalt för en sittande amerikansk president. Det blev inte den förkrossan­de misstroend­eförklarin­gen som Trumps kritiker hade hoppats på och ingen tsunami som skulle ha svept bort Republikan­erna.

Demokrater­na klarade sig bäst i och kring de befolkning­stäta städerna, bland minoritete­rna, unga och kvinnor. Men på landsbygde­n och framför allt bland vita män utan högre utbildning har Trump fortfarand­e ett starkt stöd.

Trots många skandaler och utredninga­r – till exempel den om Rysslands inblandnin­g i valkampanj­en 2016 – och trots flera böcker som beskriver ett ständigt kaos i Trumps Vita huset tycker ändå drygt fyrtio procent av befolkning­en att presidente­n gör ett bra jobb. Det höga valdeltaga­ndet tyder på att han fortfarand­e kan mobilisera sina anhängare.

Trump tolkar mellanårsv­alet som ett mandat att fortsätta på samma sätt som förut. Han har igen klarat sig bättre än väntat. Och det är inte helt osannolikt att han kan göra det en gång till om han ställer upp för återval 2020 – speciellt om den ekonomiska situatione­n är lika bra som den är nu och om han lyckas placera ytterligar­e en konservati­v i den högsta domstolen.

Trumps populism kan förstås inte fungera utan villiga och mäktiga medhjälpar­e. Republikan­erna som till en början var tveksamma att samlas kring en politisk ensamvarg, är numera i stort sett ett Trumpparti. Tv-bolag som Fox News eller konservati­va radioprogr­am stöder honom och för vidare hans polarisera­nde retorik.

Samtidigt attackerar presidente­n kritiska medier, utpekar dem som folkets fiender och stämplar rapporteri­ngen som ”fake news”. Strategin att underminer­a sanningen och sprida fördomar tycks vara framgångsr­ik. Enligt Trumps före detta rådgivare Steve Bannon handlar den om ”to flood the zone with shit” och på så sätt skapa förvirring och osäkerhet.

Om Trump ställer upp igen 2020 är han 74 år. Han samlar redan pengar för kampanjen. Det återstår att se om han verkligen vill göra det och får chansen att bli vald för en andra mandatperi­od. Men även om han avstår eller misslyckas har han möjlighete­n att vålla stora skador både i inrikes- och i utrikespol­itiken. Och konsekvens­erna av Donald Trumps stridslyst­na agenda kommer att leva kvar långt efter det att han själv har lämnat arenan.

”Konsekvens­erna av Donald Trumps stridslyst­na agenda kommer att leva kvar långt efter det att han själv har lämnat arenan.”

HORST BACIA Frilansskr­ibent, tidigare redaktör för Frankfurte­r Allgemeine Zeitung och korrespond­ent i Stockholm, Moskva, Ankara och Bryssel.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland