Hufvudstadsbladet

Råttorna lämnar Fennovoima­s sjunkande geopolitis­ka skepp

- JARL AHLBECK teknologie doktor, Åbo

KÄRNKRAFT Frankrikes elprodukti­on släpper ut 74 gram koldioxid per kilowattim­me (kWh). Tysklands utsläpp är hela 489 gram per kWh!

Frankrike har 58 kärnreakto­rer, medan Tyskland avvecklar kärnkrafte­n och satsar på sol och vind, vilket kräver reglereffe­kt med fossila bränslen. I Finland krävs för minskning av koldioxidu­tsläpp och elimport att Fennovoima byggs. Men byggandet av nya reaktorer i väst är i motvind. Franska Areva, som bygger Olkiluoto 3, gick i konkurs, och ombildades till statsbolag­et Framatome.

Ett kärnkrafts­bygge i South Carolina blev aldrig färdigt och förlusten på nio miljarder dollar satte amerikansk­a Westinghou­se i konkurs. Orsaken var nya säkerhetsk­rav, samt konkurrens med (fossil) skiffergas. Varken Hitachis eller Framatomes kärnkrafts­projekt i England (Hinkley) avancerar.

Fukushimao­lyckan, som förvärrade­s av att japanerna inte moderniser­at säkerhetss­ystemen, orsakade Tysklands kärnkrafts­nedläggnin­g och skärpning av västliga säkerhetsk­rav.

Sydkorea (Kepco E & C) och speciellt Kina (CNNC) bygger dock nya kärnkraftv­erk. Ryska Rosatom går som på räls och projektera­r nya kärnkraftv­erk i Ryssland (Leningrad 2 i Sosnovyj Bor har nyligen börjat producera el), Vitrysslan­d, Bangladesh, Iran, Turkiet, Bolivia, Indien, Afrika, Kina och Förenade arabemirat­en.

Säkerhetså­tgärderna avtalas smidigt med lokala myndighete­r och Kreml beviljar frikostiga krediter från pensionsfo­nderna. Detta är fördelakti­gt för köparen, ryska staten har tiotals miljarder dol lar i blöt. Tillsamman­s med extravagan­ser som bro till Krim, vinterOS, upprustnin­g och krig blir det inte mycket över att betala pensioner med. Men för Ryssland är exporten av kärnreakto­rer en försäkring för en postfossil framtid. Och framför allt är den ett geopolitis­kt redskap.

Rosatoms projekt i EUländerna Ungern och Finland går dock inte alls som på räls på grund av säkerhetsk­raven. Vi kräver exempelvis en skyddsauto­mation som övertar kontrollen om något går snett. Det räcker inte alls att driftsauto­mationen kan klara störningar. Säkerhetss­ystemen ska vara rumsmässig­t och systemtekn­iskt fullständi­gt separata.

Areva lär ha designat skyddsauto­mation för Leningrad 2. Men när Fortum kontrakter­ade Areva att göra samma sak vid Lovisakraf­tverkens renovering blev det pannkaka så man dumpade Areva och tog in brittis ka RollsRoyce i stället. Areva har dock efter många års försening knåpat ihop en godkänd skyddsauto­mation för Olkiluoto 3.

Brittiska RollsRoyce är världsleda­nde på skyddsauto­mation som man byggt i Frankrikes alla kärnkraftv­erk och i övriga västliga kärnkraftv­erk. År 2016 avtalade Rosatom med RollsRoyce om leverans av skyddsauto­mation till Fennovoima. Franska Schneider skulle göra driftsauto­mationen. Detta stora steg framåt för Fennovoima hälsades med jubel i vårt lands atomkretsa­r.

För att få byggnadsti­llstånd måste alla planer godkännas av strålsäker­hetscentra­len Stuk. Fennovoima får dokument av Rosatom och skickar vidare till Stuk. Men i oktober 2018 hade ingen automation­splan ännu inlämnats! Då meddelades att RollsRoyce är borta. En ny tidskrävan­de offertrund­a är i antågande där RollsRoyce påstås ge nytt an bud på skyddsauto­mationen.

Men nu bör ny samarbetsp­artner vara Skoda JS (inte samma som bilfabrike­n) som ägs av Gazpromban­k som i sin tur är föremål för sanktioner både från USA och EU. Skoda JS russifiera­r just nu Tjeckiens och Slovakiens energiförs­örjning och försöker få en fot till i EUdörren även via Framatomes projekt i England.

Fennovoima är och förblir utan byggnadsti­llstånd och råttorna lämnar det sjunkande geopolitis­ka skeppet. Många nyckelpers­oner har sagt upp sig. Fyrahundra experter borde snart flytta med barn och blomma från Helsingfor­s till Pyhäjoki hundra kilometer söder om Uleåborg för att leva ett mysigt neosovjeti­skt atomstadsl­iv som i Pripjat före olyckan i Tjernobyl.

En tredjedel har redan meddelat att de inte flyttar.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland