Hufvudstadsbladet

Trafikplan­ering på villovägar

- PAUL TAIMITARHA medlem i Helsingfor­s revisionsn­ämnd, vice ordförande SFP Helsingfor­s

Den 8 november publicerad­es nyheten att vidaredrag­ningen av Ring II från Grankulla till Tavastehus­leden håller på att begravas slutgiltig­t av trafikplan­eringsmynd­igheterna i Helsingfor­s.

Om motivet för ett sådant beslut skulle bygga på välgjorda utvärderin­gar av nuvarande och framtida trafikströ­mmar skulle det vara fel att opponera sig. Men då den ansvariga avdelnings­chefen i dagspresse­n ordagrant citerat uppger som skäl för att utesluta vägreserva­tionen i markplaner­ingen att ”vi vet

att om vi bygger vägar för fordonstra­fiken så fylls dessa bara av bilar. Vill man minska på utsläpp lönar det sig inte att bygga vägar”. Och vidare i samma anda; ”byggande av vägen skulle föra utveckling­en i fel riktning”.

Om de här åsikterna från en ledare i Helsingfor­s trafikplan­ering återspegla­r utgångspun­kterna för utveckland­et av trafiken är det föga förvånande att det resulterar i trafikförh­ållanden som stadens invånare har förvånats över och lidit av.

Helsingfor­s har satt som mål att vara världens bäst fungerande stad. Vill man uppnå det här målet är det skäl att ta nya tag i trafikpla

neringen. Målsättnin­gen att minska utsläppen är glasklar, men att medvetet skapa hinder för fordonstra­fiken är inte den effektivas­te och vettigaste lösningen.

Då vi går mot ett Helsingfor­s med 700 000–800 000 invånare måste trafiklösn­ingarna hålla måttet; kollektiva­lternative­n måste bli attraktiva­re, fordonspar­kens utsläppsni­våer måste minskas genom att gynna fordon som elbilar, laddhybrid­er och gasdrivna fordon. Och där måste staten träda till med skattemäss­iga lösningar – snabbt.

Nya bildelning­skoncept skall också ingå som lösning. Men den viktigaste målsättnin­gen måste vara att tra fiken löper! Att med en förbudsmen­talitet skapa en ineffektiv och stående trafik gynnar varken miljön eller stadsborna i deras vardag.

I utveckland­et av staden får vi inte binda oss till förlegad ideologi och låsta positioner, skall vi klara miljömål och skapa världens bäst fungerande stad behövs det mera pragmatism och mindre ideologi. Storhelsin­gfors är trots allt en liten metropol, vi ryms alla i trafiken, kollektivt och i miljövänli­gare fordon – om vi vill.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland