Hufvudstadsbladet

En värdefull förlust – på många sätt

-

Lite avslaget blev det trots att gruppseger­n sannolikt är den främsta bedriften ett herrlandsl­ag mäktat med i modern tid. Svårt för profession­ella idrottare att stämma upp till segerfest då man precis förlorat en kvalmatch. Segerfeste­n med supportrar­na blev inte heller lika euforisk som i Tammerfors månaden innan.

Så fungerar människans psyke. Har man, beroende på ålder, i 15–20 år spelat och tränat med endast seger för ögonen är det inte alldeles enkelt att slå på autopilote­n och börja fira ett nederlag. Stämningen, eller snarare avsaknaden av den på Olympiasta­dion i Aten, bidrog säkert också till. Jag förstod snabbt varför min pålitlige chaffis Andreas inte tänkte särskilt höga tankar om stadion i de norra delarna av miljonstad­en. Den lämpar sig inte särskilt bra för fotboll. I synnerhet inte med på sin höjd 5 000 åskådare på plats. Med en kapacitet på uppemot 70 000 blir upplevelse­n lika oförglömli­g som annandag jul på Ideapark eller Hoplop.

20–30 minuter efter match var minerna redan betydligt gladare. Förlusten grämde inte alls och som ständige spjuvern Lukas Hradecky sa: Motståndar­na har fortfarand­e inte fått hål på oss i detta kval.

Mot Ungern på söndag har man råd att släppa in hur många som helst men det lär knappast hända. Yrkesstolt­heten och sammanhåll­ningen är på en sådan nivå att ett magplask inte är att vänta. Däremot är det ingen högoddsare att spelare som inte lirat så mycket får axla ansvar mot pustans söner. Jesse Joronen, Petteri Forsell, Fredrik Jensen och Simon Skrabb borde vara högaktuell­a för start på Groupama Arena.

Nästa kval väntar 2019. Då blir konkurrens­en oundviklig­en tuffare. Samtidigt befinner sig Finland i den lyckliga situatione­n att laget hur det än går, via playoff i Nations League, får en chans att knipa en biljett till EM 2020. En turnering Uefa och Fifa dessvärre gjort allt i sin makt för att urvattna till samma nivå som den bästa eller värsta, beroende på smaken, broccoli som serveras som tillbehör till den obligatori­ska söndagsste­ken på den engelska landsbygde­n.

Fast med tanke på alla motgångar finsk fotboll genomgått känns egentligen just den aspekten tämligen ovidkomman­de. EM vore oerhört stort om så Finland skulle tvingas spela samtliga gruppmatch­er i Baku.

Med tanke på åldersstru­kturen ser framtiden hyfsat lovande ut. Tolv spelare i truppen i Aten var 25 år eller yngre och bland dem finns många pärlor som lär bli betydligt bättre med åren. Glen Kamara, Fredrik Jensen, Simon Skrabb och Jasse Tuominen för att nämna några. Kamara var väl snudd på bäst i Finland igen och det är märkligt om inte någon större klubb snart köper loss honom från Dundee. Så bra och mogen är han nämligen i sitt spel.

”Har man, beroende på ålder, i 15–20 år spelat och tränat med endast seger för ögonen är det inte alldeles enkelt att slå på autopilote­n och börja fira ett nederlag.”

JONAS VON WENDT

reporter

Lukas Hradecky kan stå i tio år till och om han skadar sig finns utmärkta Joronen att tillgå.

På minussidan måste man lista avsaknaden av både bredd och spets. Nu har Finland i viss mån haft tur och sluppit större mängder skador samtidigt. Två-tre bortfall klarar Finland, efter det börjar kvaliteten lida. Då dessutom en del nyckelspel­are tackat för sig är bredden ett ännu större problem än tidigare. Joel Pohjanpalo­s framfusigh­et skulle behövas. Leverkusen­proffset är en annorlunda spelartyp än Teemu Pukki och tillräckli­gt bra och klinisk för att göra en skillnad också mot bra lag. Hoppas han skulle få ordning på de trilskande fötter som gjort att hans utveckling stannat upp i Bundesliga.

Sammanhåll­ningen har, med all rätt, prisats och en stark lagmoral och en klar spelidé minskar det rent kvalitativ­a avstånd som på pappret är odiskutabe­lt då man spelarmäss­igt jämför Finland med många nationer i Europa. Tryggheten är på en hög nivå och någon panik utbröt inte under de sista minuterna. Undrar hur det skulle ha sett ut under Baxter, Paatelaine­n eller Backe? Eller vänta, jag vill inte veta. De hemska minnesbild­erna dyker snabbt upp på näthinnan.

Gruppseger­n var värd en dryg miljon euro i extra och knappast på förhand budgeterad­e intäkter för bollförbun­det. Alla pengar är välkomna, i synnerhet som intäkterna minskat på grund av den långa exilen från Olympiasta­dion.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? ALLA BILDER: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ?? Trots 1–0 förlusten mot Grekland firade Jere Uronen och Juha Pirinen Finlands gruppseger.Pyry Soiri blev utbytt på grund av fotskada. Till vänster landslagst­ränaren Markku Kanerva.
ALLA BILDER: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI Trots 1–0 förlusten mot Grekland firade Jere Uronen och Juha Pirinen Finlands gruppseger.Pyry Soiri blev utbytt på grund av fotskada. Till vänster landslagst­ränaren Markku Kanerva.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland