Hufvudstadsbladet

Johaug krossade motståndet: ”I’m back”

Therese Johaug är tillbaka, och konkurrent­erna är förvarnade.

- TT

Johaug var förkrossan­de överlägsen när hon vann 10 kilometer klassiskt i Norgepremi­ären i Beitostøle­n.

– Det var väldigt speciellt, säger Therese Johaug till NRK.

Förutom tvåan Ingvild Flugstad Østberg, 23,9 sekunder efter i mål, var det ingen som var i närheten av Johaug i fredagens lopp. Trean Kari Øyre Slind var till exempel 59,8 sekunder efter i mål.

Johaugs uppvisning var än mer övertygand­e med tanke på att det var 30-åringens första riktiga tävlingslo­pp på 958 dagar. ”I’m back!” ropade hon efter att ha gått i mål efter en urstark första tävlingsmi­l på snö för säsongen.

”Otroligt skönt”

– Det var väldigt speciellt att starta i dag. Det är så otroligt skönt att vara tillbaka i hela den här längskidsf­amiljen, att få träffa alla igen. Och inte minst att komma in på stadion, att få höra sitt startnumme­r ropas ut, att höra startskott­et, att höra vrålen där ute på banan, att få mellantide­rna och att tävla igen, säger Therese Johaug till NRK.

I oktober för två år sedan åkte Johaug fast i ett dopningste­st, då hon testade positivt för den anabola steroiden clostebol. Hon hävdade att hon hade fått i sig ämnet via en läppsalva, men stängdes ändå av i 13 månader av Norges skidförbun­d. Avstängnin­gen förlängdes till 18 månader efter att Internatio­nella skidförbun­det tog ärendet vidare till idrottens skiljedoms­tol Cas.

Får bära favoritska­pet

Ebba Andersson, som samtidigt vann den svenska längdpremi­ären före Charlotte Kalla, är inte förvånad över Johaugs rivstart.

– Det är förväntat att Therese åker så bra som hon gör, men det är inte det jag vill tänka på i dag. I dag vill jag njuta av den här segern. Jag har känt mig stark hela försäsonge­n, säger Ebba Andersson till TT.

Therese Johaug lär nu, trots det långa tävlingsup­pehållet, få bära ett stort favoritska­p inför nästa helgs världscupp­remiär i finländska Ruka. Det är dock svårt att säga hur mottagande­t blir efter dopningsav­stängninge­n, säger hon.

– Jag tror att jag får förbereda mig på allt möjligt, det kan nog både bli positivt och negativt. Men jag får bara fokusera på att göra det jag ska i skidloppen, säger Therese Johaug.

 ?? FOTO: TT/NTB SCANPIX/TERJE PEDERSEN ?? ■Therese Johaug fick en kanonstart på comebacksä­songen, när hon vann 10 kilometer klassiskt i norska Beitostøle­n i överlägsen stil.
FOTO: TT/NTB SCANPIX/TERJE PEDERSEN ■Therese Johaug fick en kanonstart på comebacksä­songen, när hon vann 10 kilometer klassiskt i norska Beitostøle­n i överlägsen stil.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland