Hufvudstadsbladet

Northug diskad i norska skidpremiä­ren

Johannes Høsflot Klaebo en bit bakom segraren.

- MARCUS LINDQVIST

Petter Northug har förringat sina chanser inför den kommande säsongen och hotat med att lägga av före jul. Intresset var dock stort inför den norska skidpremiä­ren i Beitostøle­n, då den 15faldiga OS och VMvinnaren ställde upp i 15 km klassiskt.

Det blev inte så lyckat. Northug blev diskad för att ha tagit skridskosk­är i starten.

– Jag har tränat lite allting i dag. Juryn gjorde ett helt rätt beslut. Jag stakade ju länge i den stakfria zonen, säger Northug enligt NRK.

– Men det gick bättre än förväntat. Det var en del som startade före mig och jag hörde flera gånger att jag låg topp fem.

Northugs tid var 38.26,2, vilket hade räckt till tjugonde plats – 2.17,6 bakom, segraren Didrik Tønseth. Tønseth var 12,4 sekunder före Emil Iversen och 29,3 sekunder före Sjur Røthe. Johannes Høsflot Klaebo som dominerade världscupe­n förra vintern var sexa, hela 1.17,5 bakom Tønseth.

Före skidpremiä­ren sade Northug att hans form är historiskt dålig. Under landslagss­amlingen i Molde i höstas sprang till och med landslagsc­hefen Vidar Løfshus ifrån Northug. Han tippade på en placering mellan 60:e och 80:e plats.

– Jag tror att formen stiger ganska fort när utgångsläg­et är så dåligt, säger Northug.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ?? Petter Northug
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N Petter Northug

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland