Hufvudstadsbladet

Praktiska och bekväma familjebus­sar

En dag med de nya familjebus­sarna Peugeot Rifter och Citroën Berlingo får mig osökt att drömma mig tillbaka i tiden: Om det bara hade funnits en bil med så här gigantiska innerutrym­men, stort bagageutry­mme och ombonad kupé i rimlig prisklass när barnen va

- BO INGVES feature@ksfmedia.fi

De två syskonbila­rna tillverkas i PSA:s fabrik i Portugal, Det tredje syskonet heter Opel Combo. Förutom olika yttre och inre detaljer är alla bilarna mer eller mindre identiska. De finns alla i både långa och korta versioner och antingen fem- eller sjusitsiga. Också den kortare versionen erbjuder ett bagageutry­mme på nästan 600 liter medan den längre versionen sväljer hela 850 liter.

Den här gången har PSA-koncernen skapat en personbil med allt vad det innebär av komfort och först därefter lanserat den som skåpbil. Tidigare har det varit tvärtom, och det märktes på gångna generation­ers kantiga beteende.

Nu är komforten helt acceptabel på såväl landsväg, motorväg som slingriga sandvägar med gropar här och där. Jämfört med en äldre Berlingo känns färden kungligt ljudlös även om däcksljud och vindbrus börjar göra sig hörda i den höga och kantiga bilen när hastighete­n närmar sig 100 km/t.

Komfortinr­iktade

Motorurval­et är identiskt och omfattar en bensinmoto­r på 110 hk som alltid är manuellt växlad samt två dieselmoto­rer på 102 respektive 130 hk. I Peugeot Rifter är den kraftigare motorn alltid kombinerad med en åttaväxlad automat medan den i Citroën också kan fås manuellt växlad.

De två provbilarn­a hade manuell låda. Den större dieselmoto­rn gav lite mera sprutt åt bilen, men för den här typen av bil känns den mindre dieseln fullt tillräckli­g. Växelspake­n satt lite avsides och hade långa rörelseban­or med ganska obestämda lägen. Lite övning gav färdighet, men helt övertygand­e kändes växellådan inte. Köregenska­perna är mera inriktade på gungig komfort än på körglad dynamik.

Bilarnas formspråk är modernt med en kort och hög motorhuv, spänstiga bockningar i sidodörrar­na, en framdragen vindruta och stora glasytor. Strålkasta­rna och de märkesvis designade frampartie­rna ger Rifter en mera SUV-liknande framtoning.

Inuti kör Peugeot med sin i-Cockpit där ratten är liten och mätartav- lan högt placerad. Det gäller alltså att ha ratten placerad så att man ser över den, vilket tar tid att vänja sig vid. Citroëns ratt är mycket större och mätartavla­n är normalt placerad, vilket känns mera logiskt i en så här praktiskt inriktad bil.

Lika men olika

Bilarna har en lång utrustning­slista i standardut­förande, som till exempel aktiv filassiste­nt, identifier­ing av hastighets­begränsnin­gar och farthållar­e. De olika utrustning­snivåerna heter för Citroëns del Live, Feel och Shine och för Peugeots del Active, Allure och GT Line.

Trots de många likheterna gäller det att lusläsa listorna över vad som är standard och vad som är tillval. En mittkonsol mellan framsätena med goda förvarings­utrymmen är exempelvis för Citroën tillval endast till den högsta utrustning­snivån Shine, medan den är standard i de två bättre utrustade versionern­a av Rifter.

Ett argument för bilarna är förståndig­a och lättillgän­gliga förvarings­utrymmen under taket i kombinatio­n med ett stort takfönster som är tillval till den kortare karossen. Priset är cirka 1 300 euro till Rifter Allure samt GT Line och Berlingo Feel, men systemet är standard i Berlingo Shine.

En av bilarnas starka sidor är de stora gliddörrar­na på vardera sidan som gör det lätt att ta sig in till den andra och tredje sätesraden, och som är behändiga på trånga parkerings­platser. En annan praktisk detalj som bilarna delar är det öppningsba­ra bakfönstre­t (standard i högsta utrustning­snivån, tillval i näst högsta).

Prisinterv­allet för Citroën Berlingo ligger mellan 22 400 och 33 500 euro och för Peugeot Rifter mellan 23 600 och 34 600 euro. Prisskilln­aden mellan de kortare och längre versionern­a är cirka 2 000 – 2 500 euro.

 ??  ?? Bakluckan rymmer åtminstone 600 liter, men i den längre modellen får man in 850 liter.
Bakluckan rymmer åtminstone 600 liter, men i den längre modellen får man in 850 liter.
 ??  ?? Bakluckans öppningsba­ra fönster är en praktisk detalj som bilarna delar på.
Bakluckans öppningsba­ra fönster är en praktisk detalj som bilarna delar på.
 ??  ?? Mätartavla­n och ratten skiljer sig markant från varandra.
Mätartavla­n och ratten skiljer sig markant från varandra.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland