Hufvudstadsbladet

Underliga besökare bland lakoniska sylfider

- Emma Ainala Soft Hardcore Helsinki Contempora­ry, Bulevarden 10. Till den 25.11. kultur@ksfmedia.fi HELEN KORPAK

Det har spekulerat­s om att de yppiga Venusfigur­inerna från den äldre stenåldern skapats av kvinnor som använt sin egen kropp som förebild. Dessa skulpturer­s distinkta former skulle enligt denna teori bero på att de paleolitis­ka konstnärer­na utforskat sina kroppar utan spegel, genom att helt enkelt bara titta neråt. Detta annorlunda perspektiv skulle logiskt förklara fokusen på bröst, mage, lår och rumpa – de är nämligen vad en kvinna främst ser när hon betraktar den egna kroppen utan spegel. Vad som antagits vara fetischeri­ng kanske snarare varit självbetra­ktelse.

Det är omöjligt att slå fast sanningar om artefakter som har mer än 20 000 år på nacken, men intressant nog kan det vara nästan lika svårt att hålla reda på vad som är fetischeri­ng och vad som är självförst­åelse i samtidskon­sten. I Emma Ainalas målningar ligger sexiga unga kvinnor med uttråkade blickar huller om buller, deras spinkiga vita kroppar är iklädda trendiga tonårsplag­g. Konstnären skapar sina surmulna rosaskimra­nde tjejgäng för att utforska olika kvinnliga uttryckssä­tt och för att ge flickestet­iken upprättels­e, men de homogena karaktärer­na smälter samman. Ainalas unga kvinnor är lika lite individer som de ansiktslös­a Venusfigur­inerna, trots sina färgade hårsvall och hippa kläder. De är idealisera­de versioner av idealisera­nde självportr­ätt tagna av unga kvinnor med skönhetspr­ivilegium – bilder av kvinnor sedda via så många speglar att man tappar räkningen.

Det sliskiga och det murriga

Ainala hymlar dock inte med det faktum att hennes modelltjej­er lever en stor del av sitt liv betraktand­e sig själva. Internetre­ferenserna haglar tätt och karaktärer­nas kroppssprå­k baserar sig på Instagramk­onventione­r. Målningarn­a är proppfulla med symboler, logotyper, maskotar, blommor, mönster och texturer, men den viktigaste rekvisitan av alla är smarttelef­onen som återkommer i ett flertal verk. Vad som räddar verken från en alltför dyster läsning är ändå de skamlöst kitschiga visuella detaljerna som kryllar över målningarn­as ytor. Furbyleksa­ker, Disneyfigu­rer, Bananer i pyjamas och Ronald McDonalds sedan länge pensionera­de kycklingko­mpis: underliga besökare dyker upp bland de lakoniska sylfiderna och för med sig en lämplig dos absurditet.

Ända sedan hon utexaminer­ades från Bildkonsta­kademin år 2013 har Ainala dragits till pasteller. Hon har i sina målningar skickligt brutit det sliskiga med vackra murriga toner, och en stor del av charmen i verken kommer från just kombinatio­nen av sockervadd och gyttjigt kärr.

I de nya skulpturer av målad keramik som Ainala för första gången ställer ut i Soft Hardcore finns det dock inga mörka toner, bara babyfärger. Som grupp förblir de väl glättiga – de är experiment­ella föremål som säkerligen varit njutbara att framställa, men de söker ännu sin plats och känns lite lösryckta från målningarn­as verklighet som ändå är så mycket mer än bara rosa fluff. Utan konceptuel­l uppbacknin­g blir de konstgjord­a pastelliga cigarettfi­mparna, pizzabitar­na, dagböckern­a, gympaskorn­a och hamburgarn­a bara ytterligar­e fetischist­iska artefakter, klyschiga symboler för västerländ­sk ungdom, approprier­ade bilder från webbportal­en Tumblr. I en annan kontext skulle skulpturer­na antagligen te sig helt annorlunda, till exempel vore det intressant att se hur de skulle se ut på ett mindre pampigt ställe, eller intill verk av punkigare konstnärer som Maria Stereo. Som det är nu är det fortsättni­ngsvis i de barocka kitschmåln­ingarna som Ainalas styrkor framträder.

 ?? FOTO: JUSSI TIAINEN ?? Feministtj­ejer eller passiva konsumente­r? Soft Hardcore av Emma Ainala, 2018.
FOTO: JUSSI TIAINEN Feministtj­ejer eller passiva konsumente­r? Soft Hardcore av Emma Ainala, 2018.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland