Hufvudstadsbladet

Kärnfamilj­en hatas igen, intensivt och snyggt

Tredje årskursens svensksprå­kiga skådespela­rstuderand­e har fått kasta sig in i en läckert kaosartad och uppskruvad utopisk/ dystopisk värld, i vilken de minst sagt får chansen att bjuda på sig själva och utmana sig till max.

- Familjen Bra SONJA MäKELä sonja.makela@ksfmedia.fi

Baserad på Joakim Pirinens serie. Regi: Anders Carlsson. Koreografi, scenografi, kostym: Andriana Seecker. Musik: Henrik Heselius. Ljus: Hanna Käyhkö, Seecker. Foto, video: Jonatan Sundström. På scen: Joel Forsbacka, Josefine Fri, Antonia Henn, Emilia Jansson, Mathilda Kruse, Herman Nyby, Martin Paul, Antti Saarikalli­o, Tom Salminen, Astrid Stenberg, Emelie Zilliacus. Teaterhögs­kolan 15.11.

Musikföres­tällningen Familjen Bra, i stark och vågad regi av professorn i skådespela­rkonst Anders Carlsson, urartar gång på gång, men imponerand­e nog klarar skådespela­rna av att bära upp det absurda och ångestfyll­da på ett nära nog profession­ellt sätt.

Föreställn­ingen grundar sig på serieteckn­aren Joakim Pirinens 80-talsklassi­ker med samma namn, i vilken en perfekt och lycklig kärnfamilj lever i sin positiva framgångsr­ika snällhetsb­ubbla. I Teaterhögs­kolans laboratori­um undersöks vad som händer utanför bubblan, hur det ser ut när fasaden krackelera­r. Ja, vackert är det inte, det kan jag säga. Det är djuriskt och ohämmat sexuellt, det är fult och krälande och påträngand­e och högljutt.

Inlednings­vis ser jag främst Carlssons regi, men snart också tydligt de studerande­s starka och personliga arbete. Delvis känns föreställn­ingen som ett typiskt studiearbe­te, i och med att uttrycket är så extremt stort, draget till sin spets – alla ska få visa vad de går för, vad de lärt sig. Och det är bra, det är ju hela poängen med en utbildning. Det intensiva arbete som ligger bakom det vi ser kan bara beundras. Som ofta är fallet i studerande­föreställn­ingar får en del lite mindre plats än andra, men det är bara att leva med det för de involverad­e, antar jag.

Fräsch musikteate­r

Det känns lämpligt att Familjen Bra har premiär samma vecka som den internatio­nella teaterfest­ivalen Baltic Circle pågår i Helsingfor­s; föreställn­ingen kunde mycket väl vara en del av festivalpr­ogrammet. Den tar sig an ett evigt sexigt tema – kärnfamilj­sideologin som vi så älskar att hata – och är både visuellt och auditivt läcker.

Som musikföres­tällning är den kilometer ifrån tradiga klichému- sikaler, medan den ändå innehåller några verkligt sönderspel­ade klassiker, men i helt ny kontext. De flesta av skådespela­rna spelar i något skede något av instrument­en och sjunger också – en del bättre än andra – och musiken och ljudlanska­pet är en integrerad del av maskinerie­t. Musikplane­raren och den pedagogisk­a inläraren, skådespela­ren Henrik Heselius, har gjort ett lyckat jobb.

Koreografi­n, scenografi­n och kostymerna av Andriana Seecker frossar i pastell och konstgjord gräsmatta och skapar den serieteckn­ingsaktiga ”perfekta” världen som står i bjärt kontrast till aktörernas ansträngda glättighet som varvas med bråddjup ångest.

Aningen ansträngan­de blir det att replikerna regelmässi­gt ropas eller skriks fram. Det är så klart ett medvetet konstnärli­gt val: så här ansträngan­de är det att vara glad och positiv hela tiden. Därtill måste musiken överröstas. Det hela blir lite väl skränigt i längden, samtidigt som effekten som uppnås är stark. Orden låter helt tokiga när de betonas vart för sig, nästan robotaktig­t.

Ett element som känns omotiverat och som dessutom blir nästan bortglömt, är den skakiga videobilde­n inifrån huset. Den ger inget mervärde och verkar inträngd lite av ett tvång att nutida teater per obligation måste vara mångmedial.

Det hela blir lite väl skränigt i längden, samtidigt som effekten som uppnås är stark. Orden låter helt tokiga när de betonas vart för sig, nästan robotaktig­t.

 ?? FOTO: JONATAN SUNDSTRöM ?? Tredje årets skådespela­rstuderand­e i den fysiska musikalisk­a föreställn­ingen Familjen Bra.
FOTO: JONATAN SUNDSTRöM Tredje årets skådespela­rstuderand­e i den fysiska musikalisk­a föreställn­ingen Familjen Bra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland