Hufvudstadsbladet

Publiken som objekt och subjekt

- JAN-PETER KAIKU kultur@ksfmedia.fi

Raekallio Corp: Yleisö

Konstnärli­g planering, iscensättn­ing och koreografi: Valtteri Raekallio. Poesi och sedelpoesi: Eino Rantanen. Musik: collage. Scenografi: Virpi Nieminen. Ljus: Lauri Lundahl. Uppträdand­e: Annamari Keskinen, Eino Santanen, Minna Tervamäki, Eero Vesterinen, Lotta Lindroos och Valtteri Raekallio. Premiär 15.11.

Legeringen av livepoesi och scenisk framställn­ing i ett kreativt samarbete mellan dansaren/koreografe­n Valtteri Raekallio och poeten Eino Santanen har sökt sin utformning i några tidigare verk. Det som upphovsmän­nen träffande beskriver som ”en kombinatio­n av fysisk sinnestill­ståndsteat­er och poesi”, får i föreställn­ingen Yleisö, med underrubri­ken ”Det officiella jubileumsv­erket för firandet av Finlands hundraettå­riga självständ­ighet”, en utformning som har drag av de tidigare men även innehåller nytt.

Inlednings­vis samlas publiken, som växelvis är objekt och subjekt för handlingen och genomgåend­e, som verktiteln indikerar, är dess tema, i en buss invid Kiasma. Bussresan, till en plats som för den eftersökta överraskni­ngsfaktorn­s skull inte bör avslöjas här, är en del av föreställn­ingen.

I bussen möter vi föreställn­ingens reseledare Lotta Lindroos och får närmare uppgifter och instruktio­ner. Vi ser en video som ger perspektiv på det gryende massamhäl-

lets distinktio­n mellan arbete och fritid och som även presentera­r Eino Santanen uppläsande sina dikter. Det som en gång var tydligt olika sfärer har under hundra år fått allt mer flytande gränser och samhällsut­vecklingen har givetvis även radikalt omstruktur­erat förhålland­et mellan grupp och individ.

Santanens dikter ur samlingen Yleisö tar fasta på dessa frågeställ­ningar i en situation som genomsyras av penningsty­re, teknologi och sociala medier. Dessa teman binder samman hela föreställn­ingen och tematisera­r scenerna på spelplatse­n.

Magnifik plats

I bussen gör vi som grupp även Morality machine-lika försök att välja mellan mångbottna­de och tillsynes omöjliga alternativ. Det slår mig att vi sedan på spelplatse­n blir en betydligt mer konvention­ell grupp åskådare, som leds mellan olika byggnader för att upprepat ta del av scener.

Platsen är magnifik och för en förstagång­sbesökare så överväldig­ande att den hotar att ge det platsspeci­fika företräde. I alla rum läser Santanen själv upp sina dikter medan dansarna, Annamari Keskinen, Eero Vesterinen och Valtteri Raekallio, ackompanje­rar eller tar företrädet i sin hårfint uttrycksfu­lla, energiskt uppdrivna och tidvis sensuellt

utmanande dans. Det sistnämnda är tydligast i ett rum där penningsty­ret och de sociala mediernas tematik understryk­s.

Uppstoppad­e fåglar, på videor och i de inledande rummen, och bland dem en svan, gör att det inte blir totalt överraskan­de att se Minna Tervamäki dyka upp för att på nära håll framföra den döende svanen, starkt inkännande och stiltroget.

I föreställn­ingen ingår en grupp medverkare som agerar som kravallpol­is. De har texten ”yleisö” (publik) på sina plexiglass­köldar och ingår på ett sätt som gör att man i nya banor börjar reflektera över förhålland­et mellan publik och framställa­nde konstnärer och hur positioner­na kan te sig ur olika synvinklar.

Föreställn­ingen håller sin tematik i ett stadigt grepp som vi lätt läser av. Trots det är väldigt lite skrivet på näsan och i det spretiga kollaget kan man själv upptäcka, få insikter och iaktta det som sker utanför eller kring föreställn­ingen. Medan dansarna är mångsidiga, nyanserade och varierande i sin framställn­ing håller sig Santanen ofta till ett skrikigt eller versalt uttryck. Efter inledninge­ns experiment­ella intryck börjar det lätt kännas avtrubband­e.

 ?? FOTO: STEFAN BREMER ?? Valtteri Raekallio, Annamari Keskinen och Eero Vesterinen i det platsspeci­fika verket Yleisö.
FOTO: STEFAN BREMER Valtteri Raekallio, Annamari Keskinen och Eero Vesterinen i det platsspeci­fika verket Yleisö.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland