Hufvudstadsbladet

Hortans och Sandberg spelar juljazz

- PETRA MIETTINEN

Jazzsånger­skan Mariah Hortans och gitarriste­n Mathias Sandberg har startat sin julturné genom Finland. De uppträder med klassiska julsånger i nya arrangeman­g från Saariselkä i norr till Esbo i söder.

Mariah Hortans och Mathias Sandberg har tidigare givit ut två julalbum – Christmas Jazz och Another Jazzy Christmas. Musiken framförs på svenska, finska och engelska och består av allt från klassiska julverk av Sibelius, Händel och Schubert till engelska christmas carols och traditione­lla nordiska julsånger. Alla sånger har omarranger­ats och sprider nu en avspänd, jazzig julstämnin­g med sköna harmonier, svängiga rytmer och melodiska improvisat­ioner.

Hortans och Sandberg har skapat sig en egen nisch inom den finländska jazzen. Deras musik som kan beskrivas som lugn, traditione­ll vokaljazz, som de framför helt live med endast en röst och en gitarr. Duon har under de senaste åren uppträtt flitigt i Finland och turnérat i USA.

Hortans är utbildad sångpedago­g som undervisar i musik och har lett flera körer. Jazzgitarr­isten Mathias Sandberg har studerat på Manhattan School of Music i New York.

Julturnén drar genom hela landet och duon uppträder på de mest varierande ställen, från kyrkor och kapell till ölkrogar och turisthote­ll. I kväll är duon i Kotka och på måndag kväll kan man höra dem spela på Jokela bibliotek i Tusby.

Hortans och Sandbergs duo uppträder med sin show Christmas Jazz Tour på tre ställen i huvudstads­regionen i december. Måndagen den 10 december spelar de i S:t Lars kapell i Vanda klockan 18, fredagen den 14 december i kulturcent­ret Caisa i Helsingfor­s klockan 19 och tisdagen den 18 december i Sellosalen i Esbo klockan 13.30.

 ??  ?? Mariah Hortans och Mathias Sandberg åker genom Finland på julturné.
Mariah Hortans och Mathias Sandberg åker genom Finland på julturné.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland