Hufvudstadsbladet

Kilogramme­t går i pension

I närmare 130 år har en metallcyli­nder i en glaskupa i Paris definierat vad ett kilogram är. Men nu blir det ändring. I går samlades forskare från hela världen och röstade för en omdefinier­ing av måttenhete­n.

- JOHANNA HäGGBLOM johanna.haggblom@ksfmedia.fi

Denna cylinder – här i naturlig storlek – av 90 procent platina och 10 procent iridum har i 130 år varit lika med ett kilogram. Men nu har den tjänat färdigt.

Vad väger du? För att kunna svara på den frågan borde du egentligen resa till Paris och få tillträde till ett underjordi­skt valv i Sevrés där Internatio­nella byrån för mått och vikt har sitt säte. Här, under tre låsta glaskupor i ett låst kassaskåp, bakom en dörr som öppnas med tre separata nycklar, finns världens enda riktiga kilogram. En vikt som varit den allmänna definition­en på ett kilogram sedan den tillverkad­es 1889 och bland annat bestämt hur din våg ska kalibreras för att visa ”rätt”.

– Under 130 års tid har den här vikten tagits ut endast fyra gånger för att jämföras med sina kopior, berättar Antti Manninen, forskare vid Mätteknikc­entralen VTT Mikes i Otnäs.

Arbetet med dagens måttsystem började redan på 1700-talet, efter franska revolution­en. År 1889 slog man fast att ett kilogram ska vara massan för en liter vatten vid temperatur­en fyra grader Celsius. I samma veva tillverkad­es 43 kilogrampr­ototyper, varav en utsågs till den internatio­nella kilogrampr­ototypen, även kallad Le Grand K, och låstes in i Paris.

De övriga prototyper­na spreds runtom i världen. En hamnade i Finland och finns inlåst i ett kassaskåp i Otnäs. Med ungefär 40 års mellanrum har de här kopiorna förts till Paris för att jämföras med den ”riktiga” prototypen. Och det är här forskarna har upptäckt ett problem. Prototyper­na stämmer inte längre med varandra.

– Man har märkt att de flesta kopior numera är tyngre än själva originalet. Men inget vet om det är originalet som har blivit lättare eller kopiorna som blivit tyngre, säger Manninen.

Han har själv haft uppdraget att föra den finska referensvi­kten till Paris en gång.

– Jag var nog väldigt försiktig. I Paris vågade jag inte ta metron utan hoppade direkt i en taxi, minns Manninen som bar vikten i handbagage­t och svettades genom tullen.

Konstanten ska avgöra

Men nu ska de gamla vikterna bli museiförem­ål. I stället ska kilogramme­t definieras utifrån en fysikalisk konstant vid namn Plancks konstant.

– Det här har varit en dröm i tiotals år, men först nu har tekniken

Man har märkt att de flesta kopior numera är tyngre än själva originalet. Men inget vet om det är originalet som har blivit lättare eller kopiorna som blivit tyngre.

Antti Manninen

gått så långt att vi vågar binda måtttet till en naturkonst­ant som vi kan definiera tillräckli­gt noggrant, säger Manninen.

– Det här betyder att vi nu kan lita på att vi har ett mått som inte ändras under miljontals år och som inte baserar sig på naturliga ämnen som till exempel vatten.

På 1960-talet började man mäta SI-enheten för tid (sekund) med hjälp av cesiumatom­ens svängninga­r. 1979 var det dags för enheten för ljusstyrka (candela) att definieras med hjälp av elektromag­netisk strålning. Och 1983 ersattes den metallstav som utgjorde ”urmetern” av den längd som ljuset rör sig i vakuum under 1/299 792 458 sekunder.

I går samlades därför representa­nter från ett 60-tal länder för att omdefinier­a de kvarvarand­e enheterna kilogram, ampere, mol och Kelvin så att de också utgår från konstanter. Vid mötet, som ägde rum i Versailles utanför Paris, röstade alla för de nya definition­erna och jubel utbröt.

– Alla sju grundenhet­er i SI-systemet kan nu härledas från varandra. Systemet blir därför mindre sårbart, och mer logiskt, säger Manninen.

Viktigt för handeln

För den vanliga finländare­n har dagens beslut inte någon större betydelse, men enligt Mätteknikc­entralens högsta chef Martti Heinonen,

som var på plats under konferense­n, lägger enheterna grunden för världens handel. Handel och teknikutve­ckling bygger på att en meter faktiskt är en meter och att ett kilogram de facto är ett kilogram.

– Precisa mätningar inom industrin och handeln är av stor betydelse. 10–15 procent av helhetskos­tnaderna inom industrins framställn­ingsproces­ser och hälsovårde­n baserar sig på mätningar. Inkorrekta mätningar försvagar konkurrens­förmågan och bidrar till högre kostnader, påpekar Heinonen.

Inom läkemedels­industrin blir till exempel doseringar­na mer och mer exakta.

Det nya måttsystem­et ska tas i bruk den 20 maj nästa år.

Vad händer då med de gamla vikterna, Antti Manninen? – Vi kommer nog fortfarand­e att följa med dem. Men det blir intressant, för nu kan vi på riktigt försöka hitta svaret på vad som orsakar att de ändrar i vikt, säger Manninen.

Originalki­lot i Paris kommer därför knappast att auktionera­s ut.

– Men på något sätt ska det säkert firas att viktens pensioneri­ng närmar sig.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Kilogramme­t ska definieras utifrån Plancks konstant och ska realiseras med hjälp mekaniskt instrument som mäter vikten på ett föremål på elektrisk väg, i stället för
Kilogramme­t ska definieras utifrån Plancks konstant och ska realiseras med hjälp mekaniskt instrument som mäter vikten på ett föremål på elektrisk väg, i stället för
 ?? FOTO: TT/EPA/CHRISTOPHE ENA ?? En kopia av ”originalki­lot” i Paris visas upp på Internatio­nella byrån för mått och vikt (BIPM) i Paris.
FOTO: TT/EPA/CHRISTOPHE ENA En kopia av ”originalki­lot” i Paris visas upp på Internatio­nella byrån för mått och vikt (BIPM) i Paris.
 ?? FOTO: BIPM ?? av en så kallad Kibblevåg, ett elektrobal­ansvikter som i dag.
FOTO: BIPM av en så kallad Kibblevåg, ett elektrobal­ansvikter som i dag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland