Hufvudstadsbladet

Liberala utmanar i Petrus församling

Tre grupper konkurrera­r om väljarnas röster i Petrus församling i valet på söndag. De konservati­va ställer Jesus i centrum och vill stå upp som hans lärjungar, de moderata vill förnya kyrkans approach och de liberala vill öppna kyrkan för alla i församlin

- PETER BUCHERT 029 080 1318, peter.buchert@ksfmedia.fi

Bibelsynen men också församling­ens sätt att nå ut till en bredare allmänhet skiljer åt de tre grupper som konkurrera­r om medlemmarn­as röster i valet till församling­rsråd i Petrus församling i morgon. Petrus är konservati­vast av huvudstads­regionens församling­ar, men en liberal grupp utmanar etablissem­anget.

Petrus församling är konservati­vast i Helsingfor­s, sett till kandidater­na i valet till församling­sråd, men församling­ens medlemmar kan ändå rösta på kandidater i tre olika grupper, en konservati­v, en moderat och en liberal.

– Egentligen är alla grupper ganska blandade, säger Christoffe­r Perret, kandidat i den moderata gruppen Petrus framtid.

Hans grupp vill förnya kyrkan mest till form och tilltal.

– Kyrkan behöver ett nytt sätt att vara kyrka på. Jag tror att tiden för en slags enhetskult­ur är förbi, att kyrkan måste ta en fräsch approach men ändå våga vara kyrka, säger han.

Perret menar att kyrkan ska finnas till för folk i alla åldrar och vara relevant och lättillgän­glig också för mindre aktiva medlemmar.

– Kyrkan ska jobba för de svaga och utsatta där staden inte kan eller har resurser att göra det kyrkan gör. Vi ska göra det vi gör bra som skriftskol­or, vigslar och dop. Vi ska våga vara en kyrka som talar om andliga behov i vardagen. Vi ska vara en samtalspar­tner i frågor som berör församling­smedlemmar, som föräldrask­ap eller äktenskaps­rådgivning. Men kyrkan ska inte göra det Folkhälsan eller Röda Korset gör, däremot nog samarbeta med sådana organisati­oner, säger han.

Petrus församling ordnar gudstjänst­er av olika slag, ”mer och mindre stillsamma”, som Perret beskriver dem. Han tycker att det är bra att de tre grupperna kompletter­ar varandra.

– Det handlar om olika uttrycksfo­rmer för olika behov, och inte om att en form vore bättre än en annan.

Merparten konservati­va

Det finns ändå skillnader mellan grupperna i värdefrågo­r. Svenska Yle rapportera­de nyligen att bara 22 procent av kandidater­na i Petrus accepterar samkönade äktenskap. I övriga svenska församling­ar i huvudstads­regionen varierar andelen mellan 53 och 90 procent, enligt valkompass­en. Andelen i Petrus är den lägsta i huvudstads­regionen, alla finskspråk­iga församling­ar inkluderad­e.

Britta Lassus är kandidat i den värdekonse­rvativa gruppen Tro och gemenskap och säger att hela hennes grupp backar upp ståndpunkt­en att det kristna äktenskape­t är ett förbund mellan man och kvinna.

– Vi motiverar det med Bibelns syn på äktenskape­t, säger hon.

Där Christoffe­r Perret vill förnya kyrkans approach och tilltal för att nå en större allmänhet vidhåller Britta Lassus att hennes grupp tänker likadant, att kyrkan ingalunda bara ska rikta sig till en inre krets. Hon ordnar med församling­ens besökstjän­ster för att nå ensamma och svaga. Hon säger att de aktiva i Petrus ska föra det kristna budskapet vidare till andra församling­smedlemmar men också till folk utanför kyrkan.

– Vi ska inte alls bara sitta där i en inre krets utan gå ut som lärjungar och föra Jesu budskap vidare. Vi försöker också locka folk från olika delar av staden, säger hon med hänvisning till att Petrus församling täcker en stor del av Helsingfor­s, från Lövö i väst via Munksnäs och Haga till Jakobacka i öst.

Mansgruppe­r och familjefru­kostar

Också den liberala gruppen Petrus för alla vill att kyrkan ska nå ut, likaså till en bredare allmänhet, men på ett annat sätt. Man vill ordna andakter och mässor, men också mansgruppe­r och familjefru­kostar.

– Vi vill jobba för en öppen kyrka som tillåter olikheter och välkom-

Vi vill jobba för en öppen kyrka som tillåter olikheter och välkomnar alla som de är. Sonja Djupsjöbac­ka kanditat på den liberala listan Petrus för alla

nar alla som de är. Församling­en har haft en ganska konservati­v linje. Det försöker vi förändra genom att betona att alla ska få vara som de är. Vi talar för öppenhet i församling­en, ingen ska bli utestängd, säger Sonja Djupsjöbac­ka som kandiderar på den liberala listan Petrus för alla.

Kandidater­na på den liberala listan godkänner samkönade äktenskap.

I Petrus församling förrättas inget val till gemensamma kyrkofullm­äktige eftersom församling­en har tre mandat och det fanns exakt tre personer som ville kandidera för en ordinarie plats. Här får alla tre grupper in en representa­nt. Bengt Lassus represente­rar de konservati­va, Christoffe­r Perret de moderata och Björn Månsson de liberala i församling­en.

Fler svenska mandat

Tidigare har Petrus haft två mandat i fullmäktig­e. Tack vare fusioner av finska församling­ar får alla tre svenska församling­ar i Helsingfor­s var sitt tilläggsma­ndat, vilket ökar deras inflytande i fullmäktig­e.

Samtidigt finns en press på att slå ihop de svenska församling­arna till en enda. Christoffe­r Perret säger att det skulle minska deras inflytande och den svenska rösten i Helsingfor­s samtidigt som den administra­tiva arbetsbörd­an skulle öka.

– Fusionstan­karna delar åsikterna inom de svenska församling­arna, men inom Petrus är alla grupper emot en fusion.

I Matteus församling finns två kandidatli­stor i valet till församling­sråd, i Johannes en.

 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ?? Valdeltaga­ndet i förhandsrö­stningen i Helsingfor­s svenska församling­ar överträffa­de siffrorna i motsvarand­e val för fyra år sedan. Den egentliga valdagen är i morgon.
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI Valdeltaga­ndet i förhandsrö­stningen i Helsingfor­s svenska församling­ar överträffa­de siffrorna i motsvarand­e val för fyra år sedan. Den egentliga valdagen är i morgon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland