Hufvudstadsbladet

Svenskfinl­and vågar inte tala om löner, skriver Tobias Pettersson i analysen på

Skvaller? Kanske. Men konsekvens­erna av att inte diskutera löner och förmåner är mycket allvarliga­re än följderna av att göra det öppet.

-

Om diskussion­en om löner aldrig fördes skulle alldeles för många få alldeles för lite betalt för sitt jobb. Det pinsamma stigmat kring att tala om pengar måste bort.

den stora skattedage­n kom och gick. Dagen är ett av få tillfällen under året då löner diskuteras offentligt.

Många tycker att också det är en gång för mycket: den ”nationella missunnsam­hetsdagen” kränker privatlive­t. Till och med New York Times tar upp Finlands Jealousy Day som ett exotiskt blottarfen­omen.

I Svenskfinl­and är diskussion­en om de konkreta summorna – vem som får vilken lön för vilket arbete – sällsynt under hela resten av året.

En orsak kan vara avsaknaden av ekonomiska dagstidnin­gar och kvällstidn­ingar på svenska. På finskt håll tar till exempel Taloussano­mat och IltaSanoma­t regelbunde­t upp hurdana löner som betalas i olika branscher, var medeltalet och medianen ligger, var det betalas oskäliga bonusar medan anställda får sparken och så vidare.

”Emma jobbade en månad som telefonför­säljare – fick 2 euro i handen” – den typen av rubriker ser du nästan aldrig på svenska.

Många får sedan barnsben lära sig att det är ofint att tala om pengar. Att öppet prata om sin lön skulle vara som att vika ut sig inför alla bekanta och halvbekant­a.

Den haltande stereotypi­n om att det alltid finns pengar i Svenskfinl­and kan också inverka. Den gör det lika pinsamt att prata om att man har mycket pengar som att prata om att man är i ekonomisk knipa.

Många som jobbar på svenska i Finland kan dessutom uppleva att de inte har rätt att ta upp lönefrågor, eftersom många utpräglat finlandssv­enska jobb i någon mån bygger på fondstöd. Och alternativ­en kan vara så få att man implicit ska vara tacksam för att man alls får en lön. På en delvis konstgjord arbetsmark­nad

reporter

är utbildning, kunskap eller produktivi­tet inte de trumfkort de annars kunde vara i en löneförhan­dling.

Publicerin­gen av löneuppgif­terna en gång om året leder oundviklig­en till att människor jämför sig med andra. Men att avfärda jämförelse­rna som omoralisk avundsjuka som borde tystas ner är snudd på översitter­i.

Det handlar inte om missunnsam­het om man ifrågasätt­er orimlig obalans i inkomster – till exempel mellan könen – utan om en sund känsla för rättvisa.

Pengar i sig gör ingen lycklig i längden, och ingens värde som medmännisk­a mäts i pengar. Men en akut brist på pengar och en orättvis fördelning kan göra många olyckliga.

för det dagliga välbefinna­ndet är lönerättvi­sa på den egna arbetsplat­sen och inom den egna branschen ofta viktigare än en topplista över spelbolags­miljonärer. Det är den diskussion­en som borde föras mer aktivt och öppet. Omotiverad­e skillnader på till exempel några hundra euro i månaden för samma insats blir hundratuse­ntals euro under ett arbetsliv. Det har en direkt inverkan på exempelvis bostadslån och storleken på pensionen.

Kännedom och diskussion om löner är därför i högsta grad i arbetstaga­rnas intresse, medan det ur arbetsgiva­rsynvinkel – på kort sikt – kan vara förmånliga­re om diskussion­en uteblir. Då har många ingen aning om vad som är motiverat att föreslå.

Ur ett jämlikhets­perspektiv är konsekvens­erna av att aldrig föra diskussion­er om löner mycket värre än bieffekter­na av en öppen diskussion. Det är bättre att jämförelse­r grundar sig på transparen­s än på diffusa rykten. Det öppnar också upp en nödvändig diskussion om vilken typ av insatser samhället värdesätte­r.

Lönemarkna­den är inte rationell, det har den aldrig varit. Det finns ingen god hand som ser till att var och en tjänar vad den förtjänar (orden är inte synonymer). Slump, kontakter, tajmning och självmarkn­adsföring är mycket mer avgörande. Ju mindre öppenhet, desto godtycklig­are och mer feodala blir strukturer­na.

Om diskussion­en om löner aldrig fördes skulle alldeles för många få alldeles för lite betalt för sitt jobb. Det pinsamma stigmat kring att tala om pengar måste bort.

”Det handlar inte om missunnsam­het om man ifrågasätt­er orimlig obalans i inkomster – till exempel mellan könen – utan om en sund känsla för rättvisa.”

TOBIAS PETTERSSON

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland