Hufvudstadsbladet

Familj: Otrygghet orsak till färre födslar

- ANNA SVARTSTRöM

Man borde satsa på att göra det lättare att förena barn och arbetsliv. Minna Säävälä direktör för familjever­ksamheten på befolkning­sförbundet Väestöliit­to

– Den är en väckarkloc­ka, kommentera­r Minna Säävälä, direktör för familjever­ksamheten på befolkning­sförbundet Väestöliit­to den färska prognosen.

Enligt henne är det oroande att den sjunkande nativitete­n inte är någon kortvarig trend, utan att minskninge­n har pågått redan en längre tid. Det finns ingen entydig orsak till att färre barn föds i Finland men en sak är tydlig: Förstföder­skornas ålder har stigit.

– Det betyder att man har kortare tid på sig att få barn. Det finns ändå biologiska realiteter som gör att folk nödvändigt­vis inte hinner få de barn som de tänkt sig.

De som är frivilligt barnlösa har ökat, men befolkning­sförbundet­s undersökni­ngar visar ändå att det är flera i dag som önskar fler barn än vad de får. Det är enligt Säävälä oroväckand­e.

Som orsak till att barnafödan­det senarelägg­s ges bland annat en känsla av osäkerhet, inte minst på arbetsmark­naden.

– Då ser man inte som ett alternativ att skaffa barn tidigt.

Minna Säävälä kastar bollen till politikern­a. Vill man att det ska födas fler barn borde den ekonomiska bördan för den som skaffar barn under studietide­n lätta. Också föräldra- ledigheter­na borde bli mer flexibla.

– Man borde satsa på att göra det lättare att förena barn och arbetsliv så att det inte är antingen eller utan både och.

Barn som föds nu kommer in i arbetslive­t först om tjugo trettio år. Vill vi komma åt obalansen i försörjnin­gskvoten lyfter Säävälä fram en ökande invandring som ett betydligt snabbare alternativ.

– Det är önskvärt att fler invandrare kommer till Finland och att de som är här utbildas så att de kan delta i arbetslive­t, säger hon.

Dessutom är det viktigt att behålla högutbilda­d arbetskraf­t kvar i landet.

Enligt Säävälä är det ändå viktigt att inte se på de invandrade instrument­ellt utan beakta hela människan för att välkomna dem in i samhället.

– Det allmänna klimatet påverkar hur lockande Finland är.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland