Hufvudstadsbladet

”Ferrante och jag hade ett tätt samarbete”

- TT/GUNNAR REHLIN

Det har blivit dags för en av höstens stora tv-händelser. ”My brilliant friend” är baserad på Elena Ferrantes ”Min fantastisk­a väninna”, den första boken i den så kallade Neapelkvar­tetten. – Ferrante och jag hade ett tätt samarbete, säger regissören Saverio Constanzo till TT.

Att författare och regissör samarbetar när en bok ska bli film eller tv är inte ovanligt – men i det här fallet är det lite annorlunda. Elena Ferrante är nämligen en pseudonym, och även om det finns mer eller mindre trovärdiga teorier om vem (eller vilka) som döljer sig bakom namnet, finns det inget officiellt svar.

Så Saverio Constanzo och Ferrante samarbetad­e via mejl.

– Hon hade synpunkter, men hon ville inte tvinga på produktion­en någonting, säger Constanzo.

– Det enda hon krävde var att vi skulle behålla prologen, att vi skulle visa att en åldrad kvinna börjar skriva en bok som hämnd. Sen kom hon ibland med förslag på nya repliker. Hon är en mycket bra manusförfa­ttare också.

I de fyra böckerna – som har en sammanlagd längd på cirka 1 800 sidor och som Ferrante ser som en enda lång roman – följer vi hur flickorna Elena och Lila lär känna varandra, hur de växer upp i ett av Neapels fattiga kvarter, hur de båda faller för grannpojke­n Nino och hur förändring­arna i det italienska samhället också påverkar deras liv både till det bättre och det sämre.

På så sätt är böckerna också en skildring av det italienska samhällets framväxt. Det är böcker fyllda med kärlek och värme, men också med våld, brutalitet och korrup tion. Det moderna samhället krockar med gamla sedvänjor, och förtrycket av kvinnor är sig likt genom decenniern­a – vare sig det förekommer i det trånga, fattiga kvarteret eller på universite­ten.

Böckerna har världen över sålt i flera miljoner exemplar. Enbart i Sverige har böckerna, om man räknar samtliga så kallade format, sålt i närmare en miljon exemplar. De är utgivna i drygt 45 länder.

”Kraften i undervisni­ng”

Tvserien spelades in i Caserta, strax utanför Neapel. Man lät bygga upp

kulisser på en yta av 20 000 kvadratmet­er och det är tänkt att det ska bli ytterligar­e kulissbygg­en när de andra tre böckerna filmatiser­as.

För Constanzo är Ferrantes berättelse inte bara en berättelse om vänskap och om kvinnlig frigörelse. Minst lika viktigt är dess budskap om behovet av undervisni­ng. I boken har läraren fröken Oliviero en viktig plats i det att hon ser den begåvning dessa två fattiga små flickor har och bestämmer sig för att hon, mot deras föräldrars vilja, ska få dem intressera­de av att studera vidare.

– Att berätta om kvinnlig vänskap är inte nytt. Det är däremot att berätta om kraften i undervisni­ng. En bra lärare kan rädda ditt liv, en bra lärare kan skapa den riktning ditt liv kommer att ta. Detta är det mest politiska innehållet i boken, men i dag måste man gömma det inuti en berättelse. Och den måste vara episk. Om du ber någon läsa en bok om behovet av undervisni­ng, så kommer han eller hon inte att höra det. Så Ferrante gömmer det i en episk berättelse, säger Saverio Constanzo.

”My brilliant friend” får premiär på HBO Nordic den 19 november.

 ?? FOTO: EDUARDO CASTALDO ?? Elisa Del Genio som unga Elena och Ludovica Nasti som unga Lila i en scen ur ”My brilliant friend”. Pressbild.
FOTO: EDUARDO CASTALDO Elisa Del Genio som unga Elena och Ludovica Nasti som unga Lila i en scen ur ”My brilliant friend”. Pressbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland