Hufvudstadsbladet

U17-flickornas VM-dröm i kras

Två tabbar mot Ghana släckte VM-medaljdröm­marna för Finland. Spelarna var otröstliga efter slutsignal­en. – De ska inte skämmas utan vara stolta, säger chefsträna­ren Marko Saloranta.

- SPT/SEBASTIAN BACKMAN

Då domaren blåste i sin pipa för sista gången slängde sig de finländska spelarna i gräset. Tårarna bara rann och rann. Besvikelse­n efter 1–3-förlusten var helt enkelt enorm.

Inför VM i Uruguay talade flickorna öppet om att återvända till Finland med medaljer i bagaget. Nu är hoppet om avancemang från gruppen redan över, trots att en match återstår.

Det var inte så här som det skulle gå.

– Vi kunde ha kvitterat och gått om, men vi lyckades inte. Spelet såg mycket bättre ut än i matchen mot Uruguay. Alla hade en hundraproc­entig inställnin­g och ville verkligen vinna, säger kaptenen Tuuli Enkkilä med darrande stämma.

Chefsträna­ren Marko Saloranta hade råg i ryggen och höll huvudet högt efter matchen. Han betonade att han är väldigt stolt över flickornas insats och inställnin­g.

– Mina spelare är alltid missnöjda då de förlorar och så ska det vara. Alla spelare kan se sig i spegeln och veta att de gav allting. De har ingenting att skämmas för om de spelar så här.

Blytung start

Efter 0–1-förlusten mot Nya Zeeland i premiären hade Finland ryggen mot väggen mot Ghana. Ett Ghana som vann över Uruguay med hela 5–0 i premiären. Uppgiften blev precis så tuff som den såg ut på papper.

De större, snabbare och starkare ghananerna gjorde livet surt för Finland. Efter bara sex minuter missade Enkkilä med en rensning i det egna straffområ­det och Millot Pokuaa satte in 1–0.

Efter 13 minuter stod det redan 2–0 till Ghana. Kaptenen Mukurama Abdulai – som gjorde ett hattrick mot Uruguay – stod för nickmålet.

Men Finland gav sig inte. Inbytte Jenni Kantanen tände hoppet genom att lägga in en retur med kvarten kvar att spela. De blåvita lade in en ny växel och det såg riktigt lovande ut. Några minuter senare var Kantanen nära att kvittera. Hon överlistad­e målvakten, men en ghanansk försvarare rensade på mållinjen. Sedan gick det på tok – igen. Grace Anumah satte spiken i

De har ingenting att skämmas för om de spelar så här. Marko Saloranta u17-landslaget­s chefsträna­re.

kistan genom att sätta in en frispark från snäv vinkel i den 86:e minuten. Tidigare storspelan­de målvakten Anna Koivunen visste att hon borde ha räddat skottet och begravde ansiktet i händerna. Game over.

– Ghana var väldigt effektivt och vi släppte in några enkla mål. Men man måste minnas att Koivunen utsågs till den bästa målvakten i EM, utan henne skulle vi inte vara här i dag. Hon är en fantastisk spelare som sällan gör missar.

Sista showen väntar

Finlands öde beseglades av Nya Zeelands seger över Uruguay i den sena fredagsmat­chen. Ghana och Nya Zeeland gör upp om gruppseger­n på tisdag klockan 22. Samtidigt möter Finland Uruguay i en på papper betydelsel­ös match. För laget betyder matchen ändå en hel del.

– Det finns ingen garanti att någon av oss får uppleva ett VM igen. Vi kommer att ge allt vi har, säger Saloranta.

När tårarna har torkat kan flickorna trösta sig med att de redan har skrivit finländsk fotbollshi­storia. Inget finländskt U17-flicklands­lag har tidigare tagit sig till VM.

 ?? FOTO: JUHANI NIIRANEN / HS ??
FOTO: JUHANI NIIRANEN / HS
 ??  ?? Dana Leskinen (i blått) hade en halvchans i den första halvleken – men lyckades inte näta.
Dana Leskinen (i blått) hade en halvchans i den första halvleken – men lyckades inte näta.
 ?? Foto: LeHtiKuvA-Hs/JuHAni niirAnen
Foto: LeHtiKuvA-Hs/JuHAni niirAnen ?? Marko Saloranta är stolt över sina spelare.
Foto: LeHtiKuvA-Hs/JuHAni niirAnen Foto: LeHtiKuvA-Hs/JuHAni niirAnen Marko Saloranta är stolt över sina spelare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland