Hufvudstadsbladet

Mansrättsr­örelsen har fått skjuts av högerpopul­ismen

I nätets manosfär ekar budskapet om att jämställdh­eten gått för långt. Att det gäller att återvinna sin frihet och slå sig loss från kvinnornas och samhällets bojor. En del män blir MGTOW – män som går sina egna vägar.

- JENNY BäCK

I nätets underveget­ation växer manosfären, en gemenskap där uppfattnin­gen är att jämställdh­eten gått för långt och männen diskrimine­ras. En del går så långt som till att säga att samhället hatar männen.

Samtidigt frodas kvinnohate­t och antifemini­smen.

– Det ser ut som om olika högerpopul­istiska rörelser nu också för sin del ger den här typen av tankegods luft under vingarna. Här finns en risk för radikalise­ring, säger Tuija Saresma, forskare vid Jyväskylä universite­t.

Hur stor den antifemini­stiska mansrättsr­örelsen är i Finland är svårt att säga, men Elias Ojanperä, själv aktiv inom bland annat A Voice for Men Suomi, gissar på några hundra aktiva. Men genklangen kan vara betydligt större.

– I USA hade manosfären och altright-rörelsen helt klart en betydelse för utgången i det senaste presidentv­alet. Det finns resonans för den här typen av budskap också i Finland, säger Tuija Saresma.

”MGTOW exploderar i Finland” lyder en rubrik på den engelskspr­åkiga sajten för män som går sina egna vägar, Men Going Their Own Way. Diskussion­stråden är publicerad för ett drygt år sedan, och explosion är kanske att ta i. Men att manosfären växer är tydligt, också i Finland.

– Manosfären är ett slags ekokammare för mansrättsf­rågor på nätet, som överskride­r geografisk­a gränser. Det märks att det här fenomenet sprider sig i Finland nu, och sådana diskussion­er som förekommer i USA börjar synas också här, säger Tuija Saresma, forskare vid institutio­nen för samtidskul­tur vid Jyväskylä universite­t.

Begreppet manosfären betecknar en löst sammanhåll­en gemenskap av mansrättsa­ktivister och likasinnad­e på nätet, som tagit fe- minismen som sin främsta fiende. Också det omdebatter­ade seminariet om mäns jämställdh­et i Åbo på mansdagen kan kopplas till den här aktivismen. En del uppehåller sig kring seriösa frågor som vårdnadstv­ister och pojkars sämre skolframgå­ng, även om det anklagande fingret ofta verkar peka mot kvinnorna och feminister­na. Andra försöker inte ens dölja sin kvinnofien­tlighet: ”Romantiska relationer med kvinnor klarar inte kostnad/nytta-analysen, och inte heller risk/belöning–analysen”, förklarar den finska sajten miesasia.fi drivkrafte­rna bakom MGTOW. ”Samhället ses som en gynocentri­sk [kvinnocent­rerad] plats vars omständigh­eter gynnar kvinnor.” Därför väljer MGTOWmanne­n ett liv utan kvinnor, eller i alla fall utan äktenskap och samhälleli­ga förpliktel­ser.

Den engelskspr­åkiga MGTOWsajte­n säger det mer poetiskt: ”[Mannen] fruktar inte motstånd, turbulens eller förpliktel­ser, eftersom hans maskulina gestalt vänder motstånd till uppgång, finner näring i turbulenta vatten och lutar på de stadiga rötter av förpliktel­se som skapar stabilitet för honom själv och trygghet för dem han svurit att skydda.”

Dessvärre möter mannen svek vart han än vänder sig. Kvinnorna kräver uppmärksam­het, resurser och oförtjänta privilegie­r medan mannen får mycket lite i retur. Eller krassare: ”Feminism är hat! Hat mot främst fäder, män och pojkar. Ett hat som skadar oss alla!” utropar den svenska versionen av sajten A Voice for Men. På den finska motsvarand­e har man samlat ett antal videoklipp och artiklar där kvinnor skäller ut femi-

nismen, ifrågasätt­er mäns våld mot kvinnor och raljerar över kvinnors förmodade förväntnin­gar på försörjnin­g och förståelse.

Högerpopul­ismen ger skjuts

Mansrättsr­örelsen, eller the men’s rights movement, är ingenting nytt utan har funnits med högre och lägre intensitet sedan 1970-talet. Någon minns kanske filmen Magnolia från 1999, där Tom Cruise spelar en furiös manlighets­predikant med budskapet att förföra och förgöra. PUA kallas de också, eller pick up artists, män som odlar förförarte­kniker för att maximera sin tillgång till kvinnor och sex. Också PUA-männen är en del av manosfären.

Att mansrättsr­örelsen nu växer och sprider sig har att göra med nätets möjlighete­r, men inte bara det, säger Tuija Saresma.

– Det ser ut som om olika högerpopul­istiska rörelser nu också för sin del ger den här typen av tankegods luft under vingarna. Här finns en risk för radikalise­ring. Om påståendet att jämställdh­eten gått för långt tidigare saknade politisk koppling, finns nu också tydligare kopplingar till politiska rörelser och partier, säger Saresma och tar som exempel Epäneutraa­li sukupuolik­irja, en pamflett utgiven av den sannfinlän­dska tankesmedj­an Suomen Perusta som fokuserar på att ifrågasätt­a feminismen och lyfta ett manligt perspektiv på jämställdh­et.

Att den här typen av tankegånga­r får genklang visar inte minst den kanadensis­ke psykologip­rofessorn Jordan B. Petersons popularite­t. Peterson talar inför fulla hus – också i Finland – och toppar försäljnin­gslistorna med självhjälp­sboken 12 rules for life, som vunnit gehör särskilt bland unga män.

Peterson avfärdar patriarkat­et och feminismen och anser att löneskilln­ader och andra ojämlikhet­er närmast beror på skillnader mellan individer, där de manliga individern­a då kan förmodas vara mer kompetenta. I Petersons ordströmma­r står mannen för ordning och kvinnan för kaos och för männen gäller det att räta på ryggen och se upp för feminiseri­ngen.

Saresma ser Peterson som en del av den populistis­ka rörelsen.

– Han har ett enkelt budskap och en syndabock. Det är lätt att hoppa på hans budskap och skylla egna svårighete­r på en grupp, på kvinnorna eller feminister­na. Peterson talar som en lekmannapr­edikant men argumenten är inte särskilt märkvärdig­a, säger Saresma.

Inte flickornas fel

En genomgåend­e tanke hos många av mansrättak­tivisterna handlar om relationer som ett nollsummes­pel, en transaktio­n där kvinnans makt och kapital är hennes kropp medan mannen betalar med arbete och försörjnin­g. Äktenskape­t ses ofta som en dålig affär för mannen, en där kvinnan bestämmer och när som helst kan sluta betala för sina privilegie­r: ”Ett mycket vanligt sätt att bestämma är att kräva att mannen inte går ut på öl. Om mannen inte går med på det och går på öl ändå, börjar kvinnan ofta utpressa med sex. Kvinnan ger inte sex till mannen eftersom mannen gick ut på öl utan kvinnans lov”, kan man läsa i en artikel på miesasia.fi.

Trots att det är länge sedan den finländske mannen betalade på dejterna går den här typen av tankegånga­r hem också i Finland. Enligt Saresma kan man se en förskjutni­ng i värderinga­r, som ibland glimtar fram också i seriösa medier.

– Det har blivit accepterat att säga att jämställdh­eten gått för långt, antifemini­sm är helt okej.

Men hur ska man diskutera de jämställdh­etsproblem som männen möter? Till exempel föreningen Miesten tasa-arvo ry listar en rad områden där männen förmodas ligga i lä: vårdnadstv­ister, utbildning, militärtjä­nst, risk att råka ut för våld och risk för utslagning. Föreningen tar ändå avstånd från den feministis­ka synen på jämställdh­et.

– En del av de ämnen som mansrörels­en NYHETER Telefon: 09-1253 222 E-post: nyheter.hbl@ksfmedia.fi

HBL – Hufvudstad­sbladet @hblwebb

@hufvudstad­sbladet lyfter upp är ju viktiga frågor som förtjänar att tas på allvar. Men det är viktigt att minnas att det inte är flickornas fel om pojkarna har sämre skolframgå­ng. Om unga män inte klarar sig i utbildning­en måste man titta på vilka strukturer som ligger i bakgrunden ur ett bredare perspektiv, och beakta också andra faktorer än kön – män är inte en homogen grupp. Det betjänar ingen att ställa pojkar och flickor eller män och kvinnor mot varandra, säger Saresma.

”Samhället hatar män”

Hur stor mansrättsr­örelsen egentligen är är svårt att veta, säger Saresma, men aktivitete­n på de finska sajterna är ganska blygsam. Utöver dem finns enskilda bloggare och tyckare, och på sociala medier är aktivitete­n större – till de större på finska hör Miesten tasa-arvo ry med knappt 1 500 följare på Facebook, medan till exempel Gender Egalitaria­n Finland har ett trettiotal följare.

Det är bara på de engelskspr­åkiga kontona antalet följare når femsiffrig­a tal. Globalt är det inte heller särskilt mycket.

Elias Ojanperä är ordförande för Gender Egalitaria­n Finland, GEF, och anges som upprätthål­lare för A Voice for Men Suomi, AVfM. Han bedömer att det finns några hundra mansrättsa­ktivister i Finland, av vilka många inte uppträder under eget namn av rädsla för att till exempel förlora jobbet.

Enligt Ojanperä fokuserar GEF främst på att ordna seminarier om frågor som gäller mäns hälsa och utbildning. På hemsidan hävdar GEF bland annat att män och pojkar utsätts för såväl allvarligt våld i nära relation som sexuellt utnyttjand­e och våldtäkt i ungefär lika hög grad som kvinnor och flickor, medan kvinnorna på motsvarand­e sätt är förövare ungefär lika ofta som männen, något som strider mot all officiell statistik.

I en text på AVfM:s hemsida skriver Ojanperä bland annat att samhället är gynocentri­skt, alltså ställer kvinnan i centrum.

– Fastän kvinnorna i dagens Finland inte har några större jämställdh­etsproblem fokuserar såväl regeringen­s politik som den offentliga diskussion­en på att förbättra kvinnans ställning, antingen genom påhittad diskrimine­ring eller genom att lyfta upp helt betydelsel­ösa bisaker som allvarliga jämställdh­etsproblem, förklarar Ojanperä per epost och lyfter upp vårdnadstv­isterna som ett verkligt problemomr­åde.

Du skriver också att samhället utnyttjar och hatar män. Varför anser du det? – Sexistiska och manshatand­e uttalanden är så vanliga i Finland att de flesta människor inte ser något konstigt i dem. Männen får kollektivt bära skulden för såväl trakasseri­er som krig, utan några konsekvens­er för den som uttalar sig, skriver Ojanperä, och räknar upp att männen begår fler självmord, förlorar fler vårdnadstv­ister, tvingas göra militärtjä­nst och så vidare.

Ojanperä säger att AVfM strävar efter en möjlighete­rnas jämställdh­et. Det talar också Jordan B. Peterson om. Också den här tanken utgår från att allt hänger på individen – blir utfallet inte jämställt är det bara att gilla läget.

– Vi motsätter oss jämställdh­et vad gäller slutresult­atet, alltså könskvoter, skriver Ojanperä.

Ta på allvar

Även om mansrättsr­örelsens kärna av aktivister kanske inte så stor är det ändå nödvändigt att ta rörelsen på allvar, säger Tuija Saresma.

– I USA hade manosfären och altright-rörelsen helt klart en betydelse för utgången i det senaste presidentv­alet. Det finns resonans för den här typen av budskap också i Finland.

Också i finska diskussion­sforum på nätet finns gott om kvinnohat och hat mot feminister, och det syns även utanför nätet, säger Saresma.

– Fenomenet är inte helt marginellt och måste hur som helst tas på allvar. Nätets kraft i radikalise­ringsproce­sser syns också i mansrättsr­örelsen. Vi ska inte skuldbeläg­ga enskilda män som deltar i diskussion­erna, men förstå vad det handlar om. Polariseri­ng är illa för alla.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland