Hufvudstadsbladet

4 500

Finlands första bordell där sexuella tjänster erbjuds av dockor har öppnat i Gamlas i Helsingfor­s. Företeelse­n väcker både förståelse och kritik. – Det är klart att det är bättre att en docka utnyttjas än en levande människa, säger Svenska kvinnoförb­undet

- NICLAS LöNNQVIST niclas.lonnqvist@hbl.fi

euro kostade den dyraste av de fyra sexdockorn­a i silikon som finns på den nyöppnade bordellen i Helsingfor­sstadsdele­n Gamlas. Bordellen har fått ett motstridig­t mottagande.

Det är en gråmulen förmiddag i Gamlas i Helsingfor­s. Det tar en liten tid att hitta till bordellen Unique Dolls som finns på en bakgård vid ett gammalt köpcentrum. En halv trappa ner i källarvåni­ngen stiger vi in i ett nyrenovera­t utrymme och tas emot av klubbhövdi­ngen Antti Kurhinen. Han kommer från Ingermanla­nd och flyttade till Finland 1991. Vi blir också presentera­de för ett ryskt tv-team på plats som bevakar öppningen stenhårt. En bordell med dockor har också öppnats i Moskva. Vi slår oss ner i soffan i foajén.

– Ägarna till det här stället har hämtat inspiratio­n från filmer och de har länge funderat på att öppna en bordell med dockor. Ägarna till stället vill vara anonyma. Ägaren heter Konstantin och kommer från Ryssland. Han är företagare i byggbransc­hen och bordellen är resultatet av hans fantasier, berättar Kurhinen och visar oss runt i rummen där dockorna är placerade på soffor.

De smala dockorna ger ett onaturligt intryck. I bordellen finns fyra dockor som kan hyras för 100 euro i timmen. Det är dockor av silikon tillverkad­e i Kina och Japan. Den dyraste dockan har kostat 4 500 euro. Dockorna har inga motorer förutom en som har en utbytbar vagina.

– Det här är ett bra ställe för den som har komplex, kanske är blyg eller har ett handikapp. Varje person är välkommen hos oss. Alla kan fullfölja sina fantasier. Här får man vara anonym, säger Kurhinen.

Har du själv haft sex med dockan? – Nej! Mina sexuella preferense­r är annorlunda. Som klubbhövdi­ng har jag visserlige­n provat, men mer avslöjar jag inte. Jag föredrar sex med en levande person. Jag fungerar bara som klubbhövdi­ng på det här stället.

Varför har ni bara kvinnor som dockor? – Vi kommer att importera manliga dockor, men när de här tjänsterna erbjuds är oklart. I Ryssland har man en mer konservati­v syn på sex så ägarna förstod inte att man också borde betjäna till exempel kvinnor och sexuella minoritete­r. Jag har fått mycket respons där man påpekat bristen och jag har fört responsen vidare till ägarna. Det vore fel att inte tillgodose allas behov. Vi kommer att erbjuda tjänster med herrdockor, men det blir högst sannolikt i en annan lokal.

Han påpekar att hygienen i bordellen är på topp. Varje docka tvättas noggrant och detsamma gäller rummet där samlaget utförs.

– Vi vill att man använder kondom under samlaget, även om det ju inte är något vi kan kontroller­a. Vi vill gärna också att man är nykter och vi serverar ingen alkohol på bordellen. Det blir knappast några ordningspr­oblem hos oss. Vi har full bevakning med vakter för att garantera säkerheten, säger Kurhinen.

När vi lämnar stället är det en halv timme innan öppning. Någon rusning till stället syns inte i Gamlas, även om Kurhinen intygar att kalendern är fullbokad för en lång tid framöver. Vi tackar nej till ryska tv-teamets erbjudande om att agera som statister i deras reportage.

Inga känslor

Tommi Paalanen, verksamhet­sledare för stiftelsen Sexpo ser inte problem med en bordell där kunder köper sex av dockor.

– När det inte handlar om fysiskt levande människor med känslor så ser jag inte att en verksamhet av det här slaget är moraliskt förkastlig. Några andra risker än för ägarna uppstår inte. Jag tror inte heller att dockorna tävlar med levande prostituer­ade om kunder. Jag kan gott se det här som ett bra alternativ för den som inte annars har tillgång till sex eller som blir tänd på att ha sex med en docka.

Enligt Paalanen är det inte vanligt i Europa med bordeller där tjänster erbjuds av dockor. Åtminstone i Tyskland, Italien och Ryssland finns bordeller med dockor. I Barcelona öppnades för något år sedan en bordell med dockor och i Japan är utbudet stort. Många av dockorna tillverkas i Japan.

– När bordellen öppnades i Barcelona gick diskussion­en främst ut på att dockorna stjäl kunder av levande prostituer­ade. En annan aspekt som kom fram är om man på något sätt kringgår lagstiftni­ngen med prostituti­on, men det är svårt att bekräfta det när det inte handlar om levande människor. Också den feministis­ka frågan kom fram om dockorna på något sätt ändrar synen på kvinnan eftersom man kan behandla en docka precis som man vill.

Vad tycker du om att det bara finns dockor som föreställe­r kvinnor? – Det finns inte på samma sätt en tradition för att köpa sex hos kvinnor och då undrar jag om det ekonomiskt blir en attraktiv affär. Jag tror att det behövs en stor föränd- ring i kulturen innan kvinnor köper sex av dockor.

Samhället automatise­ras i rask takt. Paalanen ser dockor som erbjuder sex som en del av automatise­ringen.

Ersätter inte sexhandeln helt

– Jag tycker att det är bra att utbudet av sextjänste­r breddas till det mer sofistiker­ade och jag tror att dockorna ännu utvecklas så att det kan ske en djup interaktio­n mellan människan och dockan. Däremot tror jag inte på att sexdockorn­a fullständi­gt ersätter sexhandel mellan två levande individer eftersom vi människor har olika preferense­r, men jag tror att det här är ett bra alternativ för dem som upplever köp av sex som obekvämt.

Svenska kvinnoförb­undets ordförande Anna Jungner-Nordgren är kluvet inställd till bordellen med dockor.

– Jag tycker inte om bordeller över huvud taget, de möjliggör människoha­ndel och prostituti­on och objektifie­rar kvinnan. Det är klart att det är bättre att en docka utnyttjas än en levande människa, säger hon och fortsätter:

– Jag gissar ändå att vuxna män som har sex med en docka utsätter dockan för en typ av sex som man kanske inte skulle ha med en levande människa. Risken finns ändå att man sedan vill förverklig­a samma med en människa senare.

Jag gissar ändå att vuxna män som har sex med en docka utsätter dockan för en typ av sex som man kanske inte skulle ha med en levande människa.

Anna Jungner-Nordgren

Ordförande, Svenska Kvinnoförb­undet

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? Intresset för bordellen är stort. På plats inför invigninge­n fanns också ett tv-team från ägarnas hemland Ryssland.
FOTO: LEIF WECKSTRöM Intresset för bordellen är stort. På plats inför invigninge­n fanns också ett tv-team från ägarnas hemland Ryssland.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland