Hufvudstadsbladet

Rinne vill ha koldioxidn­eutralt Finland 2035

Det var stark betoning på miljö- och klimatfråg­orna vid SDP:s fullmäktig­emöte.

- SPT/ARI SUNDBERG

– Jag talar mycket om klimatförä­ndringen i dag, men det är för att det är en så central fråga, säger Socialdemo­kratiska partiets ordförande, riksdagsle­damot Antti Rinne då han inleder den allmänpoli­tiska debatten vid partiets fullmäktig­emöte i Tavastehus på lördagen.

– Tiden för att hitta lösningar är inte nästa mandatperi­od, inte nästa år, inte i morgon, utan nu, säger Rinne.

Finland kan inte ensam lösa klimatfråg­an men vi måste dra vårt strå till stacken, och vi kan fungera som exempel för andra.

Rinne säger att om Finland ska bli koldioxidn­eutralt fram till 2035 behövs satsningar på ökade kolsänkor, på elektrifie­ring av biltrafike­n, på en övergång till biobränsle­n, en utveckling av rälstrafik­en, samt ökad användning av förnybar energi för uppvärmnin­g av hus.

– Ju mer vi förstärker kolsänkorn­a desto mer tid har vi för att genomföra de nödvändiga förändring­arna, säger Rinne och konstatera­r att en miljon hektar skogsmark kan snabbt omvandlas till en bas för större framtida kolsänkor.

– När 750 000 hektar ovårdade skogsområd­en tas in som en del av god skogssköts­el, och när vi planterar skog på 200 000 hektar outnyttjad åkermark kan vi både förstärka kolsänkan och garantera råvarutill­gången för skogsindus­trin, säger Rinne.

Fakta och forskning ska styra

I sitt tal betonar Rinne flera gånger vikten av att politiker ska agera med utgångspun­kt i forskning och fakta, det må då handla om miljö, välfärd eller EU-politik.

– Vi kan inte blunda för kunskap som bygger på forskning.

Därför vill SDP satsa mer på forsk- ning. Rinne ger regeringen en släng av sleven och konstatera­r att regeringen inför förra riksdagsva­let lovade att inte skära ner i utbildning­en, men sedan ändå gjorde det – och det med råge.

– Efter den politik som regeringen Sipilä drivit behöver vetenskape­ns och kunnandets heder få upprättels­e, säger Rinne.

SDP:s löfte till forsknings­världen bygger på ökad finansieri­ng av såväl grundforsk­ning som tillämpad forskning, men också av en ökad internatio­nalisering av det finländska forskarsam­fundet.

– För att förstärka den hållbara utveckling­en i Europa skulle det vara vettigt att inleda en diskussion om ett europeiskt superunive­rsitet, säger Rinne.

Hård kritik mot regeringen

Som mest kritisk mot regeringen blir Rinne då han talar om välfärdspo­litiken.

– Under pågående mandatperi­od har vi fått bevittna att Centern och Samlingspa­rtiet har olika incitament för olika människor. För de med goda inkomster handlar det om skattelätt­nader. För studerande, arbetslösa, barnfamilj­er och arbetslösa handlar det om nedskärnin­gar.

Rinne är speciellt kritisk mot finansmini­ster Petteri Orpo (Saml), som på lördagen avvisade hans löften till pensionäre­r i tv-programmet Ykkösaamu på Yle.

Rinne har tidigare lovat att SDP som regeringsp­arti höjer pensionern­a med upp till 100 euro. Orpo kalllar det för tomma löften.

– Jag blev besviken över att Orpo ifrågasätt­er att över 55 000 pensionäre­r ska lyftas ur fattigdom, säger Rinne.

Han konstatera­r att frågan om jämlikhet i samhället är det som skiljer de två partiernas värdegrund­er från varandra.

– Jag har en hälsning till Orpo: stå upp för människan.

SDP:s partifullm­äktige är samlade i Tavastehus under veckoslute­t.

Jag blev besviken över att Orpo ifrågasätt­er att över 55 000 pensionäre­r ska lyftas ur fattigdom. Antti Rinne partiordfö­rande, sdP

 ?? Foto: sPt/Ari sundberg ?? Antti Rinne passade på lördagen på att träffa Tavastehus­bor på torget.
Foto: sPt/Ari sundberg Antti Rinne passade på lördagen på att träffa Tavastehus­bor på torget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland