Hufvudstadsbladet

Källor: CIA pekar ut kronprinse­n

CIA har kommit fram till att saudiske kronprinse­n Mohammed bin Salman själv beordrat mordet på journalist­en och dissidente­n Jamal Khashoggi enligt personer med insyn i ärendet, rapportera­r The Washington Post. President Donald Trump ska uppdateras om läge

- TT/KRISTIN GROTH

Saudiarabi­en har nekat till att kronprinse­n skulle vara inblandad i händelsen den 2 oktober.

Många sätter enligt tidningen hög tilltro till amerikansk­a säkerhetst­jänsten CIA:s bedömning, som kan göra det komplicera­t för USA:s president Donald Trump i hans strävan att hålla en god relation med Saudiarabi­en.

Fatimah Baeshen, talesperso­n vid den saudiska ambassaden i Washington, säger att anklagelse­rna från CIA är falska.

– Vi har hört och fortsätter att höra olika teorier utan att få se grunden för spekulatio­nerna, säger hon till tidningen.

Säkerhetsk­ällor

CIA har använt olika underrätte­lser för att komma fram till slutsatsen. Bland annat ett telefonsam­tal mellan prinsens bror Khalid bin Salman, som är Saudiarabi­ens ambassadör i USA, och Khashoggi. Ambassadör­en ska i samtalet ha sagt till Khashoggi att han skulle gå till just Saudiarabi­ens konsulat i Istanbul för att hämta dokument, och att det skulle vara säkert för honom att göra det, enligt de anonyma källorna.

Det är inte känt om ambassadör­en kände till att Khashoggi skulle dödas, men han ska ha talat med Khashoggi på sin brors uppmaning.

Ambassadör­en Khalid bin Salman twittrar, efter tidningsup­pgifterna, att han aldrig talat med Khashoggi i telefon eller föreslagit att han åker till Turkiet. Han uppmanar USA att släppa informatio­n som ligger till grund för påståendet.

CIA bedömer att kronprinse­n känner till eller är inblandad i allt av vikt i landet, enligt källorna.

Hållas till svars

Donald Trump skulle informeras om fallet under gårdagen. Presidente­n uppger att han fått informatio­n om att kronprinse­n inte hade med saken att göra.

– Vi ska prata med CIA och många fler. Jag ska göra det medan jag är på planet. Jag kommer också att prata med utrikesmin­ister Mike Pompeo, sade Trump innan han flög till de eldhärjade områdena i delstaten Kalifornie­n.

USA:s vicepresid­ent Mike Pence avböjer att kommentera hemligstäm­plad informatio­n. Men han lovar att Jamal Khashoggis mördare ska hållas ansvariga.

– USA är fast beslutet att ställa de som är ansvariga för mordet till svars, säger Mike Pence, som är på Stillahavs­samarbetet Apecs toppmöte i Papa Nya Guinea, enligt AFP.

Kom aldrig ut

Pence beskriver mordet på Khashoggi som en kränkning av den fria och självständ­iga pressen. Han tillägger dock att USA även i fortsättni­ngen vill bevara sitt ”starka och historiska partnerska­p” med Saudiarabi­en.

Khashoggi gick in på konsulatet i Istanbul den 2 oktober och kom aldrig ut därifrån. Hans ärende var att skaffa dokument för att kunna gifta sig. Enligt åklagarmyn­digheten i Riyad dödades han inne på konsulatet med en injektion efter någon form av bråk och styckades sedan för att kroppen skulle kunna föras ut ur byggnaden.

Fem saudiska tjänstemän riskerar dödsstraff för mordet.

Vi har hört och fortsätter att höra olika teorier utan att få se grunden för spekulatio­nerna. Fatimah Baeshen talesperso­n vid saudiska ambassaden i Washington

 ?? FOTO: TT-AP / AMR NABIL ?? Saudiarabi­ens kronprins Mohammed bin Salman. Arkivbild.
FOTO: TT-AP / AMR NABIL Saudiarabi­ens kronprins Mohammed bin Salman. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland