Hufvudstadsbladet

Över 1 000 saknas i storbrande­n i USA

-

Fler än 1 000 människor finns med på polisens lista över saknade i den katastrofa­la branden i norra Kalifornie­n. Samtidigt har ytterligar­e åtta döda hittats under sökinsatse­r.

Under torsdagen rapportera­des 631 människor saknade. Ett dygn senare meddelade Kory Honea, sheriff i Butte County, att siffran ökat till 1 011 efter att fler rapporter kommit in om nödsamtal när branden bröt ut.

Han påpekar samtidigt att listan kan komma att revideras, och att 329 människor som tidigare rapportera­ts saknade har hittats vid liv.

– Informatio­nen jag ger er är rådata och det är möjligt att listan innehåller samma namn två gånger, säger han och tillägger att en del människor som har lyckats undkomma branden kanske inte vet att de finns med på listan.

71 döda

Sammanlagt har 71 människor hittats döda med anledning av den så kallade Camp Fire-branden, som är den dödligaste kända branden i Kalifornie­n hittills.

Branden bröt ut den 8 november och har förstört stora delar av staden Paradise och tvingat flera tusen invånare på flykt.

USA:s president Donald Trump skulle besöka området under gårdagen och bland annat träffa personer som drabbats av branden.

50 procent

Camp Fire-branden har rasat på 59 000 hektar och var under kontroll till 50 procent under fredagen. Under helgen kan vinden ta fart igen men framåt mitten av nästa vecka väntas regn underlätta släcknings­arbetet.

Enligt myndighete­rna har 47 200 människor tvingas lämna sina hem på grund av branden och närmare 1 200 lever på härbärgen. Under veckan drabbades härbärgena dessutom av spridning av norovirus, som orsakar vinterkräk­sjukan, och 25 personer har fått föras till sjukhus.

Hundratals räddningsa­rbetare och hundar fortsätter sökandet i Paradise och myndighete­rna samlar DNA från anhöriga till saknade personer för att kunna identifier­a kvarlevor som hittas i det brandhärja­de området.

Bränderna i Kalifornie­n påverkar även luftkvalit­én i San Fransisco där halter av skadliga ämnen uppmätts på en nivå i linje med städer som Bangladesh huvudstad Dhaka, där förorening­arna är bland de värsta i världen, och lokala myndighete­r klassar luften som mycket ohälsosam. Under fredagen hölls flera skolor i staden stängda och trafiken stoppades med de ikoniska spårvagnar­na.

Längre söderut i Kalifornie­n har tre människor dödats i den så kallade Woolsey-branden norr om Los Angeles, som på fredagen bedömdes vara under kontroll till nära 70 procent.

Myndighete­rna tror att den ska vara helt under kontroll i morgon.

 ?? FOTO: TT-AP / JOHN LOCHER ?? En brandman söker igenom ett område efter den så kallade Camp Firebrande­n.
FOTO: TT-AP / JOHN LOCHER En brandman söker igenom ett område efter den så kallade Camp Firebrande­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland