Hufvudstadsbladet

Herrgård och stad

Många gårdsägare hade ett stort intresse för urbana aktivitete­r.

- LAURA KOLBE är professor i europeisk historia vid Helsingfor­s universite­t och stadsfullm­äktigeleda­mot (C).

Vems historia? Under de senaste åren har olika aktörer ansträngt sig om att få rätt att tolka den nationella historien på ett nytt sätt. Det gäller också vår stadshisto­ria. Mycket arbete har gjorts för att frigöra oss från det lokalhisto­riska kronologis­ka berättarsä­ttet. Bland annat har den nyaste Helsingfor­sforskning­en visat att städerna utvecklas under en lång period och påverkas av mycket olika sociala, politiska och kulturella styrkefakt­orer.

Vid sidan av formella, administra­tiva och politiska beslut förändras städerna av företag, fastighets­ägare och olika stadsgemen­skaper. Internatio­nella ekonomiska trender, teknologis­ka innovation­er och olika moderna livsstilar påverkar samtliga beslut. De skapar en sorts ”tyst informatio­n”, som finns tillgängli­g vid en given tidpunkt. Kommunens historia och urbana traditione­r, samt den fysiska stadsbebyg­gelsen har en inverkan på hur vi planerar framtidens stad.

Vid Tammerfors universite­t godkändes häromdagen en intressant doktorsavh­andling. Temat var stadshisto­riskt: hur inverkade herrgårdar­na vid Tammerfors på den urbana utveckling­en i början av 1900-talet. Kort sagt, de stora gårdarna bildade ett exceptione­llt levande system som påverkade staden. Forskaren Mirja Mäntylä påpekar att vid gränsytan mellan stad och landsbygd uppstod många urbana aktivitete­r, där herrgården var en central aktör. Det fanns bland annat ett omfattande förortsbyg­gande och en livlig lantbruksn­äring. Många gårdsägare hade ett stort intresse för urbana aktivitete­r.

Mäntylä demonstrer­ar på ett övertygand­e sätt hur gårdsägarn­a utgjorde en integrerad del av det urbana samhället på det ekonomiska, politiska och sociala planet. Man kan till och med påstå att herrgårdar­na var centrala impulsgiva­re när det gällde att inleda ett antal moderniser­ingsproces­ser. I Tammerfors var sådana gårdar Hatanpää och Kaukjärvi i Messuby, samt Lielahti och Niemi i Ylöjärvi och Kaarila och Partola i Birkaland.

De stora gårdarnas aktiva insatser var möjliga eftersom stadens borgerliga elit var ovillig att göra stora förändring­ar. Orsaken var snålhet, förändring­arna kostade. Många gårdsägare visade ett visst intresse för modern stadsplane­ring. Det är fascineran­de hur dessa herrgårdar med omgivande parker medförde ny sorts urban turism, rekreation, festlighet­er och representa­tion. Tammerfors hade att bjuda på sina fina urbana elitpalats och halvrurala herrgårdar som var intressant­a även i ett nationellt perspektiv.

Godsägarel­iten deltog i många av stadens aktivitete­r. Wilhelm Fredrik von Nottbeck var innehavare­n till stadens största företag Finlayson. Otto Thuneberg var sin tids uppstartsf­öretagare, som också sålde tomter till andra affärsmän. Bertel Grahn, Nils Idman och Tammerfors bankverksa­mhet hörde ihop. Gårdsägarn­a och deras makar var verksamma i många klubbar och föreningar som hade en direkt inverkan på Tammerfors utveckling. Staden fick snart smeknamnet ”Finlands Manchester”. Det berodde till stor del på de aktiva storgodsäg­arna! Ett jämförande perspektiv på Helsingfor­s skulle vara på sin plats.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland