Hufvudstadsbladet

Låt barnen själva välja sin religion

- JERE PERTTULA Keminmaa

RELIGION I dagens samhälle har vi som medborgare många olika friheter. Ett av dessa är religionsf­rihet. Det är enormt viktigt att få välja sin religion själv, men också få välja att inte tillhöra någon religion. Vi ska inte bli tvingade till att tro på något vi inte vill och det är var och ens eget beslut att vara med i ett religiöst samfund. En grundlägga­nde

frihet. Detta måste fungera för att ett samhälle på riktigt ska vara fritt. Hur som helst har jag skäl att tro att detta inte sker i Finland. Finland har inte religionsf­rihet på riktigt.

Om man vid födseln ges en plats i den evangelisk-lutherska kyrkan i Finland får man inte samma friheter som andra. Man får inte vägra religionsu­ndervisnin­g i skolan. Det är inte barnen som väljer sitt samfund, utan föräldrarn­a och barnen behöver inte

nödvändigt­vis ha samma tro som sina föräldrar och borde därför i alla fall få vägra religion i skolan självmant.

Jag tycker att man i stället för religion bör lära ut religionsk­unskap som de gör i till exempel Sverige. Då lär man sig om alla religioner i världen från en neutral synvinkel och inte som det är i dag då de som går i årskurs 4 eller 5 måste lära sig böner och annat från en rent religiös synvinkel.

Dessutom tycker jag att en skola ska lära vetenskapl­igt bevisade fakta. Många barn som går i till exempel årskurs 4 antar att allt som lärs i skolan är, som sagt, fakta. Om man inte berättar för barnen att det handlar om tro, inte fakta, kommer eleverna anta att allt som lärs ut är sant. Detta är inte bra. Låt barnen välja sin religion själva!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland