Hufvudstadsbladet

Är brexit britternas längtan efter världshave­n?

Imperiet är bara en del av Storbritan­niens historia. Det som präglar britterna på ett ännu djupare plan är att de bor på en ö.

- CHARLOTTA BUXTON HBL:s medarbetar­e i London

Min brittiska svärmor och jag har debatterat samma sak i över två år. Enligt mig ligger en viss överlägsen­het bakom utträdet ur EU. Något som beror på att Storbritan­nien länge var en världsmakt. Min svärmor håller absolut inte med.

Hon är övertygad om att imperiet inte etsat sig fast i folksjälen. Tvärtom, det är något många helst vill glömma. Min svärmor röstade ”stanna”, men är djupt skeptisk till EU. Hon tycker att utträdet är en katastrof, men att Storbritan­nien kanske ändå klarar sig bättre utanför EU. Så tänker många i hennes generation.

Som utlänning i Storbritan­nien är det lätt att få uppfattnin­gen att imperiet präglar britterna och brexit. I flera århundrade­n gav det landet en identitet och en stark ställning i världen. Brexitanhä­ngarna hoppas på ett närmare förhålland­e med Storbritan­niens forna kolonier efter utträdet. Tjänstemän­nen i Westminste­r uppges till och med ha kallat planeringe­n inför brexit ”imperiet 2.0”.

Danmarks finansmini­ster Kristian Jensen har analyserat utträdet så här: ”det finns två olika sorters europeiska länder, det finns små länder och länder som ännu inte insett att de är små”.

Storbritan­nien är inte längre en stormakt. Efter samväldets kollaps har landet sökt en ny väg framåt. Men imperiet är bara en del av Storbritan­niens historia. Det som präglar britterna på ett ännu djupare plan är att de bor på en ö.

Både Storbritan­nien och Japan beskrivs som länder med en ö-mentalitet. Begreppet definieras löst som en tro på det egna landets överlägsen­het och särskildhe­t i jämförelse med andra länder. Det innebär en viss ignorans då det gäller andra kulturer och en historia med få invasioner. Det sägs att länder med en ö-mentalitet också kan lida av mindervärd­eskomplex och därför strävar efter att bygga imperium.

Britterna hävdade sig genom att bli en sjöfararna­tion. Uttrycket ”Britannia rule the waves”, från den patriotisk­a sången ”Rule, Britannia” definierad­e länge landet. Storbritan­nien såg sig själv som en fritänkand­e handelsnat­ion som sökte sig ut på världshave­n. Det är den nostalgisk­a versionen av det som landets många brexitanhä­ngare längtar efter.

Britterna talar också ofta om ”Europa” som något främmande. De reser till ”Europa” då de åker till Frankrike, Spanien eller Finland. Då Winston Churchill träffade Västtyskla­nds första förbundska­nsler efter andra världskrig­et lovade han att ”Storbritan­nien alltid ska stå vid Europas sida”. Konrad Adenauer svarade “premiärmin­istern gör mig besviken, England är en del av Europa”.

Kanske min svärmor har rätt. Det är inte en längtan efter imperiet som drivit brexit. Britterna vill gå sin egen väg därför att vattnet alltid skiljt dem från resten av Europa.

Inför sommarens fotbolls-VM sade det engelska landslaget­s tränare, Gareth Southgate, att England måste skaka av sig sin ö-mentalitet och lära sig av fotbollsla­gen på kontinente­n för att ha en chans att vinna. ”Vi tror att vi är universums centrum, det är vi inte”. England klarade sig bättre än väntat.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland