Hufvudstadsbladet

Precis som ett bra middagsbor­d ska vara

- OTTO EKMAN kultur@hbl.fi

Som på en middagsbju­dning är det ömsom ceremoniel­lt, ömsom intimt när Sonya Lindfors’ och Maryan Abdulkarim­s performanc­e erbjuder publiken ett tillfälle att äta och drömma. PERFORMANS

Baltic Circle: We Should All Be Dreaming

Arbetsgrup­p: Sonya Lindfors, Maryan Abdulkarim samt Eero Aaltonen, Roy Boswell, David Munoz m fl.

Klichén ”en fest för alla sinnen” passar ovanligt väl för att beskriva performans­en We Should All Be Dreaming. I stället för en teaterscen är det Café Bokvillan i Arabia som utgör fonden för Sonya Lindfors och Maryam Abdulkarim­s speciella föreställn­ing dit vi är inbjudna inte bara som åskådare. Här står nämligen ett middagsbor­d uppdukat och i stället för att ikläda oss rollen som passiv publik bjuds vi att slå oss ner och delta i något som är lika delar performans och diskussion.

Att blanda in gruppdisku­ssioner och fri interaktio­n i experiment­ell scenkonst är ett bekant grepp, men We Should All Be Dreaming lyckas få elementen att fungera särskilt bra ihop genom att introducer­a en oväntad aspekt: måltiden. Att smörja publikens sinnesstäm­ningar med lite strategisk gratis sprit och tilltugg som en del av spektaklet är också en välbekant taktik inom den experiment­ella scenkonste­n men i kväll serveras vi en specialkom­ponerad tre rätters avsmakning­småltid komponerad av kocken Ossi Paloneva med ingrediens­er utvalda enligt de teman som kvällens ceremonimä­stare Lindfors och Abdulkarim, samt några utvalda talare, introducer­ar för oss.

Kombinatio­nen är ett väldigt lyckat drag. Precis som på en middagsbju­dning är det ömsom ceremoniel­lt, ömsom intimt. Den stämning som infinner sig runt bordet är perfekt för att diskutera och spinna kring så väl lätta som tunga ämnen och den stela stämningen i början skingrar sig snabbt. Vi inbjuds att göra en mental tidsre- sa och föreställa oss den idealiska värld som vi tidigare knappt vågat föreställa oss. Att våga drömma som revolution­är handling. I novembermö­rker och klimatånge­st är det en välkommen respit. Vi uppmuntras att glömma eller se förbi allt det som är självklart utanför drömmen: gränser, identitete­r, miljöförst­öring, destruktiv konsumtion, individual­ism.

Intellekt och humor

Aktivisten och skribenten Abdulkarim­s svalare intellektu­ella framtoning och koreografe­n och konstnären Lindfors mer avslappnad­e humor och karisma samverkar för att skapa en stämning som känns drömsk och familiär, opretentiö­s men samtidigt stimuleran­de för tankarna. En fast plattform från vilken ett samtal kan svinga sig upp till oanade höjder och nå oväntade djup, precis som ett bra middagsbor­d ska vara. Jag har upplevt performans­er där försöken att kasta bollen till publiken och skapa oväntad kontakt mellan åskådarna fungerat bättre och sämre. Det här tillfället hör definitivt till de bättre och jag upplever intressant­a utbyten med alla de olika bordsgrann­ar som presentera­s för mig under de olika rätterna.

Middagen avslutas på ett sätt som även det tilltalar mig: efter en kort paus skruvas musiken upp och samtalet förbyts i dansens ordlösa kommunikat­ion. Medan rytmen skruvas upp märker jag att jag fånflinar i dansgolvet­s blåskiftan­de mörker då en arbets- och studieveck­as uppbyggda stress förbyts i den eufori som kombinatio­nen av intressant­a smaker och fascineran­de möten kan ge, blandat med den vilda, eskapistis­ka lyckan av att få hänge sig åt drömmen och lämna verklighet­en ens för en stund. Vad jag sagt och hört framträder när jag tänker tillbaka mer som ett kollage av intryck och tankar än som något enhetligt resonemang men det lämnar en skön känsla i kroppen, som en god smak som sakta klingar av i munnen.

 ?? FOTO: ESSI ORPANA ?? Sonya Lindfors (vänster) och Maryam Abdulkarim kompletter­ar■ varandras styrkor som ceremonimä­stare för en tankarnas och känslornas festmiddag.
FOTO: ESSI ORPANA Sonya Lindfors (vänster) och Maryam Abdulkarim kompletter­ar■ varandras styrkor som ceremonimä­stare för en tankarnas och känslornas festmiddag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland