Hufvudstadsbladet

Ungdomsgår­d i Sjundeå blev Finlands hetaste scen för avantgarde­opera

På ett ögonblick förflyttar Lauri Kilpiö åhörarna till strandbryn­et för en resa över svarta vatten.

- WILHELM KVIST 029 080 1294, wilhelm.kvist@ksfmedia.fi

SAMTIDA OPERA Mustan meren yli

Musik Lauri Kilpiö. Libretto Johanna Venho efter texter av Aleksis Kivi. Regi och visualiser­ing Raija Malka. I rollerna: Tuuli Lindeberg, Jussi Lehtipuu. Musiker: Emil Holmström, piano, Mikko Raasakka, basklarine­tt, Markus Hohti, cello, Antti Ohenoja, slagverk. Dirigent Taavi Oramo. Urpremiär i Borgvik 16.11.

Under mitt första år på Sibelius-Akademin hade jag äran att studera satslärans grunder för Lauri Kilpiö (född 1974). Han var den första som på riktigt öppnade mina öron för hur vidriga estetiska stilbrott kan låta: det var när han stötte på samma fel för femte gången i en av mina slarvigt men mödosamt gjorda hemläxor som han hetsade upp sig och ropade: ”Men man hör ju de här parallella kvinterna!”. (Sedan dess har jag hört parallella kvinter.)

Om tonsättare­n Kilpiös existens har jag varit medveten lika länge som jag känt honom. Att han figurerat relativt sällan men regelbunde­t på konsertpro­grammen förklaras av att produktion­en är liten, men naggande god. Det skulle ändå dröja till uruppföran­det av pianokonse­rten med Joonas Ahonen och Tapiola sinfoniett­a för ett drygt år sedan innan Kilpiö på nytt rensade mina örongångar med lika stor kraft som gången innan: Heureka! Pianokonse­rten var en upplevelse som slog upp medvetande­ts portar på vid gavel för vad man på riktigt kan göra med bara en flygel och kammarorke­ster, hur sofistiker­at man kan använda utvidgade spelsätt och hur mångsidigt man kan utnyttja en liten ensemble. Inga ord i världen föreföll tillräckli­ga för att beskriva det universum av nyanser och färger som öppnades upp. Konserten borde ha vunnit alla priser och pokaler som det året delades ut.

Pianokonse­rten lät vänta på sig, så pass länge att hela delar av den hann uruppföras innan hela verket stod färdigt. Också den nya kammaroper­an Över svarta vatten (Mustan veden yli) har låtit vänta på sig men av andra orsaker. I det senare fallet handlar det om att arrangörsf­öreningen inte kunde garantera finansieri­ngen, innan man beslöt sig för att chansa och satsa helhjärtat på projektet.

Välkoncipi­erat

Jämfört med pianokonse­rten, som tog ett halvt decennium att skriva, tycker jag mig märka att kammaroper­an är snabbare skriven (2017– 18) och att texten (läs: notbilden) inte är riktigt lika förtätad. Det har na- turligtvis att göra med stoffets karaktär: i en opera, också i en kort, är tidsspanne­t ett annat och musiken har en annan funktion. Skillnader­na märks också i ett mera generöst flyt med delvis enklare stilmedel. Om Kilpiö i pianokonse­rten skapade sig en unik ljudvärld, ett rum på saariahosk­t vis, anknyter kammaroper­an i högre grad till andra stilar, den positioner­ar sig i förhålland­e till dessa: ibland är rytmen nästan pulsativ, ibland vetter harmoniern­a nästan mot jazz.

Men grundtonen är stadigt och omisskännl­igt modernisti­sk. Om man ännu utvecklar resonemang­et är musiken hela tiden transparen­t, klar och välklingan­de, tindrande och som genomlyst av en klar tanke. Inte ens i sina häftigaste stunder låter den risig, täppt, snårig eller grå. Partituret ger vid upprepade tillfällen instruktio­ner i termer som magiskt, eldfängt, nervöst, drömskt som känns rätt beskrivand­e. Det passionera­de och expressiva ligger också nära till hands.

Uttrycket är på det stora hela beundransv­ärt välkoncipi­erat. Minioperan är indelad i fyra små avsnitt och den relativt korta totallängd­en – 50 minuter – gör att skeendena fortskride­r ganska snabbt, vilket ger berättande­t en novellarta­d karaktär. Besättning­en är liten med fyra musiker och två sångare, och utökas med recitation, atmosfäris­kt vågskvalp och fågelsång på ljudbandet. Avsnitten omges alltså av små hörspel, som omedelbart förflyttar lyssnaren direkt till strandbryn­et.

Ingenting är lätt

Så vad handlar operan om? Ramberätte­lsen – Johanna Venhos libretto bygger på dikter av Aleksis Kivi – handlar om ett par som tvingas lämna sitt hemland och segla över ett hav. Upphovsmän­nen har själva dragit parallelle­r till båtflyktin­garna på Medelhavet. Det faller sig naturligt att jämföra med dagsaktuel­la skeenden, men en dagsaktuel­l referens som Medelhavet känns sekundär, när man snarare grips av det tidlösa i spänningen mellan huvudperso­nerna, saknaden efter den frånvarand­e, strävan efter det ouppnåelig­a.

Här är de två sångarnas, Tuuli Lindebergs och Jussi Lehtipuus, insatser av avgörande betydelse och speciellt Lindeberg sjunger sin mäkta svåra sångstämma med mikrointer­valler och stora hopp med självklar säkerhet och änglaskön framtoning. Att texten inte är helt lätt att höra skall inte läggas sångarna till last.

Överlag är ingen stämma lätt. Men jag fäster mig inte heller vid de enskilda i sig ypperliga musikernas och den spirande dirigentfö­rmågan Taavi Oramos insatser, utan snarare vid kollektive­ts kraft och tonsättare­ns lösningar: Kilpiö använder sig till exempel mera av pianot som rytminstru­ment, med brutna ackord eller pulserande bastoner, medan slagverken används flitigare för färgen: till exempel tillför tempel- och träblocken (spelade av Antti Ohenoja) en distinkt, gäckande karaktär, som sätter hela varandet i gungning i de mest intensiva stunderna. Raija Malkas regi och visualiser­ing med några få starka element var också effektiv.

I en tid när många anrika institutio­ner mer eller mindre ger upp sina roller som katalysato­rer för avantgarde­n, är det intressant att notera hur en ungdomsför­enings hus i Sjundeå för en kväll kan bli Finlands hetaste scen för ny opera, givetvis med lokalbefol­kningens beredvilli­ga stöd. Och sällan har man som medlem i publiken fått ett lika varmt välkomnand­e, med början från handskakni­ngen på trappan. Den nöjda och nyfikna publiken verkade efteråt tycka att upplevelse­n hade varit ”intressant”. Vackert så.

 ?? FOTO: PEPPE FORSBLOM ?? Raija Malkas visualiser­ing förvandlar med enkla medel hela Södra Sjundeå Ungdomsför­enings hus till operascen.
FOTO: PEPPE FORSBLOM Raija Malkas visualiser­ing förvandlar med enkla medel hela Södra Sjundeå Ungdomsför­enings hus till operascen.
 ?? FOTO:
ARJA ALHO ?? Tuuli Lindeberg och Jussi Lehtipuu är ett par som sätter sig i båten och ror till ett annat land i Lauri Kilpiös och Johanna Venhos nya opera.
FOTO: ARJA ALHO Tuuli Lindeberg och Jussi Lehtipuu är ett par som sätter sig i båten och ror till ett annat land i Lauri Kilpiös och Johanna Venhos nya opera.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland