Hufvudstadsbladet

I skärningsp­unkten mellan London och Hollywood

- MATS LILJEROOS

För en gångs skull var rubriken för konserten någorlunda träffande när Ralph Vaughan Williams och Erich Wolfgang Korngolds musik spelades av HSO.

KLASSISK MUSIK Helsingfor­s stadsorkes­ter Dirigent: Karl-Heinz Steffens. Solist: Stefan Jackiw, violin. Vaughan Williams, Korngold. Musikhuset 16.11.

Det trendiga otyget att rubriksätt­a symfonikon­serter leder ofta till minst sagt krystade resultat, men den här gången kom Helsingfor­s stadsorkes­ter någorlunda nära sanningen. ”London-Hollywood” säger en hel del om såväl tonsättarn­as geografisk­a koordinate­r som verkens innehållsm­ässiga karaktär.

Ralph Vaughan Williams nio symfonier, som omspänner nästan ett halvsekel i tid, har aldrig helt och hållet etablerat sig utanför hemlandet och kunde gott och väl spelas oftare även hos oss. Andra symfonin, A London Symphony (1913), är den mest frekvent framförda och jag får erkänna att den gav ett dramaturgi­skt och substansmä­ssigt gedignare intryck än jag kom ihåg.

Gamle HSO-bekantinge­n KarlHeinz Steffens hör till de dirigenter som sprider lugn omkring sig. När han står på podiet fungerar allt och även om tolkningar­na kanske inte alltid är maximalt elektrifie­rande får man intrycket att allt är noggrant penetrerat och att musikerna vet exakt vad som förväntas av dem.

Känslosamt och melodiöst

Kvällens höjdpunkt var ändå Erich Wolfgang Korngolds mästerliga violinkons­ert från 1945, där skaparen av den klassiska Hollywoodm­usiken lånar flitigt från sina egna filmmusikp­artitur med en ogenerat känslosam och melodiös, men ändå form- och materialmä­ssigt fullödig, suveränt raffinerat instrument­erad musik som resultat.

Stycket är skrivet för Jascha Heifetz och Korngold kunde med andra ord ta ut de tekniska svängarna med besked. Det virtuosa elementet stjäl dock aldrig showen, vilket Heifetz mantelbära­re, 33-årige amerikanen Stefan Jackiw var noga med att understryk­a i en tolkning, som balanserad­e optimalt mellan extrovert briljans och lyrisk sötma och på ett åskådligt sätt lyfte fram musikens mångfasett­erade karaktärer.

Steffens ackompanje­rade följsamt och HSO-hornen tog tillfället i akt att briljera när så krävdes. Vaughan Williams inledande, liksom symfonin av brittisk folkmusik genomsyrad­e, rara tondikt In the Fen Country var ett lagom stämningss­kapande öppningsnu­mmer och vi noterar utsökt smakfullt gestaltade soloinsats­er av altviolins­tämledaren Torsten Tiebout i bägge Vaughan Williams-styckena.

 ?? FOTO: SUSANNE DIESNER ?? Karl-Heinz Steffens hör till de dirigenter som sprider lugn omkring sig.
FOTO: SUSANNE DIESNER Karl-Heinz Steffens hör till de dirigenter som sprider lugn omkring sig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland