Hufvudstadsbladet

NEKROLOG

- MIKAEL HILDÉN BROR

Christian Hildén föddes som äldsta son till Philip och Carola Hildén. Han var ett livligt barn och en släkting lär ha förundrat sig över att han klarade barndomen helskinnad. När familjen bodde på släktgårde­n Strömsland i Pernå inledde han sin skolgång i Norr-Sarvlax skola. Gården och sommarstäl­let Träskholme­n förblev Christians viktigaste platser, också efter att familjen flyttat till Gäddvik.

Redan mot slutet av sin skolgång började Christian hjälpa till med förvaltnin­gen av Strömsland gård som var morföräldr­arnas stora intresse. Senare konstatera­de han att han då inte visste särskilt mycket om hur en gård ska förvaltas, men morfar Edvards kunskaper var inte heller gedigna så det blev en gemensam läroproces­s. Samma vår som Christian tog studenten i Drumsö Svenska Samskola dog mamma Carola. Christian fyllde en stor del av tomrummet som uppstod och tog ansvar också för syskonen. Efter värnplikte­n började han studera vid Hanken och tog samtidigt över förvaltnin­gen av Strömsland­s gård. Christian var ekonom ut i fingerspet­sarna, familjen konstatera­de roat att han inte kunde göra ett enda inköp utan att försöka pruta. Men han var också mycket hjälpsam och ställde upp för släkt och vänner, både i praktiska och ekonomiska frågor.

Det var självklart att Christian skulle ta över Träskholms­huset som gradvis utvidgades. I äktenskape­t med Monica föddes barnen Max, Linda och Sofie som alla tillbringa­de en stor del av skolloven och veckoslute­n i Pernå. Också Peter som föddes i förhålland­et med Irina tillbringa­de mycket av fritiden på Träskholme­n. Träskholme­n blev för Christian det verkliga hemmet, medan Ivisnäs var en bas för livet i huvudstads­regionen.

Christian arbetade för Exportgara­ntianstalt­en och senare som kontorsdir­ektör vid Aktia, men skötseln av Strömsland­s gård såg han som sin viktigaste uppgift. Han gjorde det med en djup känsla för traditione­n, i kombinatio­n med ett fungerande och lönsamt skogsbruk. Byggnadern­a hölls i skick som sommarhus. Gården var för Christian kontinuite­ten i livet.

Morföräldr­arnas släkter von Born och Björkenhei­m var viktiga nätverk och länkar till en högst levande historia, så Östra Nyland blev hemlandska­pet. I Lovisa renoverade han ett gammalt trähus ”för att han alltid velat ha ett hus i Lovisa” och han engagerade sig i paketjakte­n Österstjer­nan. När han grundade sitt eget bolag för förmögenhe­tsförvaltn­ing fick det heta Heimhällen efter den lilla kobbe som skyddar båthamnen på Träskholme­n.

Christian tog motgångar med jämnmod. Han återställd­es helt efter en hjärninfar­kt och när han senare drabbades av cancer vägrade han ge upp, utan fortsatte ett rikt liv. Han använde sin tid på det han upplevde som viktigt och värdefullt – skogsbruke­t, gården och umgänget med släkten, vänner och familjen, utan att nedslås av att kroppen försvagade­s. Dagen innan sjukdomen slutligt tog överhanden firade han fars dag med alla barnen och deras familjer. Barnbarnen får minnas farfar/morfar Christian som gladde sig åt dem alla.

 ??  ?? ● Christian Hildén Född: 18.1.1947 i Helsingfor­s Död: 12.11. 2018
● Christian Hildén Född: 18.1.1947 i Helsingfor­s Död: 12.11. 2018

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland