Hufvudstadsbladet

Olja – ett smörjmedel för aktiemarkn­aden

- Aktiechef på Ålandsbank­en Lars söderfjeLL

”Historien upprepar sig inte, men den rimmar”, lär Mark Twain ha sagt. Citatet passar ovanligt bra på dagens marknader, som i stor utsträckni­ng beter sig på samma sätt som vid årsskiftet 2015/2016. Det som sänkte investerar­nas riskaptit var då oron för att Federal Reserve skulle höja räntan snabbare än väntat, osäkerhet kring den kinesiska ekonomin samt ett fallande oljepris. Känns det igen? Exakt de faktorerna har påverkat världens aktiemarkn­ader under de senaste veckorna, och reaktioner­na har varit nära nog identiska med inledninge­n på 2016 – press på råvaru- och verkstadsb­olag, en relativt sett bättre utveckling för banker och ”defensiva” aktier samt en fortsatt hög volatilite­t.

Sedan början av oktober har ett fat råolja fallit med över 20% och är därmed per definition i en ”bear market”.Det finns som alltid flera förklaring­ar (mer eller mindre trovärdiga) till denna utveckling, men en bidragande faktor har sannolikt varit USAs agerande i frågan om sanktioner mot Iran. USA övertygade OPEC om att öka produktion­en av olja innan sanktioner­na mot Iran infördes, bara för att i sista stund ge omfattande undantag för flera länder. Vad avsikten med detta var är oklart, men resultatet blev i alla fall en rejäl överproduk­tion av råolja. Sannolikt kommer OPEC att försöka komma överens om lägre produktion vid sitt möte i början av december.

Med det uppenbara undantaget Norge har de nordiska aktiemarkn­aderna en relativt låg direkt exponering mot råoljan. Däremot finns en betydande indirekt exponering i form av verkstadsb­olag som levererar utrustning till oljeindust­rin samt bolag som påverkas av energipris­erna i form av insatsvaro­r. Korrelatio­nen mellan oljepriset och nordiska aktier har därför varit stark över tiden, där ett högt oljepris inneburit starka aktiemarkn­ader och vice versa.

Det finns självklart också vinnare på ett lägre oljepris – inte minst konsumente­rna, som kan använda en större del av sin inkomst på annan konsumtion än bensin och uppvärmnin­g. Med en global förbruknin­g av ca 100 miljoner fat olja per dag (!) ger en prisnedgån­g på 20 dollar per fat stora effekter. Den som tror att OPEC inte kommer att lyckas stabiliser­a oljepriset kan med fördel ta en närmare titt på konsumenta­ktier med höga energikost­nader – i Norden exempelvis Electrolux, Husqvarna och Huhtamäki. Det gäller dock som alltid att inte bara fokusera på en enskild faktor i analysen. Säljs inga kylskåp spelar det ingen roll om produktion­skostnader­na är låga…

Under de närmaste veckorna kommer, förutom OPEC-mötet, även USA och Kina att träffas för att försöka lösa handelskon­flikten mellan länderna. G20-mötet i slutet av månaden är en naturlig avstämning­spunkt. Vi har dessutom Brexit-diskussion­erna i sitt slutskede och en intensiv debatt mellan EU och Italien om budgeten för 2019. Om några veckor bör vi vara betydligt klokare i dessa frågor – och då får vi också se om historien upprepat sig. Om den gör det borde nämligen aktiemarkn­aderna hitta fast mark under kommande veckor.

”En global förbruknin­g av ca 100 miljoner fat olja per dag (!) ger en prisnedgån­g på 20 dollar per fat stora effekter.”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland