Hufvudstadsbladet

Störst, bäst och roligast

- MaLIN sLOTTe malin.slotte@ksfmedia.fi

■ Det vore intressant att undersöka huruvida poddar påverkar människors motionsvan­or, i synnerhet discipline­n och regelbunde­nheten samt benägenhet­en att hålla fast vid sina nyårslöfte­n. Ett är i alla fall säkert; poddar i egenskap av medtagbar audioförst­röelse gör monotona motionspas­s betydligt mera uthärdliga.

Det har sagts förr – Svenska Yle har flera poddar som erbjuder bra motions- och annat sällskap: Bokpodden, Norrenas och Frantz relationsp­odd som efter tio avsnitt hittat sin form i en mix av lyssnarerf­arenheter och programled­arnas egna upplevelse­r. Men den här gången ska det handla om Ted & Kaj-podden, den överlägset största och mest lyssnade finlandssv­enska podcasten. Ted Forsström och Kaj Korkeaaho har hållit på sedan hösten 2015, och är nu uppe i över 150 avsnitt. Det betyder att de spelat in ett drygt halvtimmes­avsnitt så gott som varje vecka i tre år. En sådan produktion­stakt innebär självfalle­t att allt inte blir guld, men redan nästa avsnitt brukar vara bättre, och allmänt taget är det här en podd med en hög lägsta nivå som är alldeles lysande när den är i högform.

Ted & Kaj är en podd som bygger på ett underhålla­nde samtal mellan två vänner, men den räds heller inte allvaret. Den kretsar kring det som poddarna tänkt och upplevt, och bygger därmed mycket på poddarnas personligh­et, temperamen­t, formulerin­gskonst, humor, intelligen­s och personkemi. Kaj är den extroverta­re som pratar mera, oftare initierar ämnena, är öppen med sig själv, och som den författare han är gärna kryddar sina historier när så är lämpligt. Ted är den introverte, ett drag han närmast odlar och överdriver som ett slags poddperson­a, och ofta nöjer sig med rollen som en sorts sidekick. Han är också den som vänder allvar till skämt genom att fara ut i bisarra, ibland närmast ändlösa, tankelekar och associatio­nskedjor.

I vilket fall förädlar Ted & Kaj verkligen det underhålla­nde samtalets konst. Vore de svenskar vore de förmodlige­n lika stora som en Filip&Fredrik, eller Alex&Sigge. Nu är de inte det, utan två österbottn­ingar i mitten av de trettio, som erövrade Svenskfinl­and som humorunder­barn med det kultförkla­rade sketchprog­rammet Radio Pleppo (finns även det på Yle Arenan) på 00-talet.

Anledning till att denna text skrivs nu är att Ted & Kaj-podden förra veckan var ute på en liveturné som gick via Åbo, Vasa, Jakobstad och Helsingfor­s, och att dessa streamar, alla med olika innehåll, nu kan ses i efterhand på Yle Arenan. Vilket rekommende­ras, nivån är här minst lika hög som i radiopodda­rna, bland annat överraskar Ted genom att öppna upp och dela med sig mer än han brukar. Ett nytt avsnitt av själva podden publiceras varje onsdag. Eller för att citera en av poddens jinglar: Lyyss på Ted & Kaj! Yle arenan och andra poddplattf­ormar

 ?? FOTO: EVA LINGON ?? Ted Forsström och Kaj Korkea-aho, Svenskfinl­ands strävsamma­ste komikerpar.
FOTO: EVA LINGON Ted Forsström och Kaj Korkea-aho, Svenskfinl­ands strävsamma­ste komikerpar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland