Hufvudstadsbladet

I kväll skjuts jubileumss­atelliten äntligen upp

Efter en försening på nästan ett år ska jubileumss­atelliten Suomi 100 inleda sitt rymdäventy­r. Uppskjutni­ngen sker i kväll i Kalifornie­n med hjälp av företaget SpaceX:s bärraket. Kostnadern­a landar på under en miljon euro.

- TOBIAS PETTERSSON tobias.pettersson@hbl.fi

Det var meningen att forsknings­satelliten Suomi 100 som tillverkat­s vid Aalto-universite­tet i Otnäs skulle påbörja sin rymdfärd i fjol, Finlands hundraårsj­ubileum till ära. Uppskjutni­ngen skulle ske från Indien, men på grund av tekniska problem med den indiska bärraketen var man tvungen att ändra planerna och flytta projektet till Kalifornie­n i USA.

Där står miljardäre­n Elon Musks företag SpaceX till tjänst med bärraketen Falcon 9, som skickar upp sammanlagt 74 små satelliter. Uppskjutni­ngen ska äga rum på måndag den 19 november klockan 20.32 finsk tid.

– Finland har ju ännu inte hunnit fylla 101, så på sätt och vis är vi ännu i tid, säger projektled­aren Esa Kallio, professor i rymdvetens­kap och teknologi vid Aalto-universite­tet.

Fokus på norrsken

Det handlar om en så kallad nanosatell­it, med en volym på bara en liter, som ska kartlägga och fotografer­a väderfenom­en i rymden, i synnerhet norrsken. Satelliten rör sig på knappa 600 kilometers höjd och är utrustad med en kamera med vidvinkelo­bjektiv och ett mätinstrum­ent för radiovågor.

– Kameran tar panoramabi­lder av Finland från rymden när det är ljust, och fotografer­ar norrsken när det är mörkt. Norrsken har studerats i Finland i över hundra år, men då man fotografer­ar norrsken från jordytan kommer molnen ofta i vägen. På 600 kilometers höjd har vi inte det problemet. Tanken är att få tredimensi­onellt bildmateri­al av norrsken, säger Kallio.

Radioinstr­umentet ska bland annat inhämta mer kunskap om jonosfären, skiktet som påverkar utbredning­en av radiovågor och möjliggör långväga radiotrafi­k. Alla data och bilder skickas från satelliten till ett kontrollce­ntrum i Otnäs. Man räknar med att få kontakt med satelliten några timmar efter uppskjutni­ngen, när den frigjorts från bärraketen.

– Satelliten gjorde en turné i Finland i fjol, där vi presentera­de projektet för skolelever och studerande. Syftet är att öka intresset för rymden och naturveten­skaper bland unga, säger Kallio.

Vad kostar projektet och vem betalar? – Aalto-universite­tet betalar för själva satelliten, och så får Elon Musks företag SpaceX betalt för uppskjutni­ngen. Slutsumman landar ändå på under en miljon euro. Vi har framför allt fått stöd av Statsrådet­s kansli eftersom projektet var en del av Finlands hundraårsf­irande. Vi har också fått en del finansieri­ng av stiftelser, och så är Meteorolog­iska institutet vår samarbetsp­artner i projektet.

Suomi 100 är den tredje satelliten tillverkad vid Aalto-universite­tet som skjuts upp i rymden, och den fjärde finländska satelliten i omlopp. I Otnäs har teknologer­na redan tre nya satellitpr­ojekt på gång.

Norrsken har studerats i Finland i över hundra år, men då man fotografer­ar norrsken från jordytan kommer molnen ofta i vägen. På 600 kilometers­höjd har vi inte det problemet. Esa Kallio, professor

 ??  ?? FOTO: AALTO-UNIVERSITE­TET
FOTO: AALTO-UNIVERSITE­TET
 ?? FOTO: AALTO-UNIVERSITE­TET ?? Fantombild av satelliten Finland 100 som bland annat ska kartlägga väderfenom­en och fotografer­a norrsken.■
FOTO: AALTO-UNIVERSITE­TET Fantombild av satelliten Finland 100 som bland annat ska kartlägga väderfenom­en och fotografer­a norrsken.■
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Med hjälp av satelliten ska man bland annat få tredimensi­onella bilder av norrsken.■
FOTO: MOSTPHOTOS Med hjälp av satelliten ska man bland annat få tredimensi­onella bilder av norrsken.■
 ?? FOTO: LEHTIKUVA-AFP/BRENDAN SMIALOWSKI ?? ■Rymdentrep­renören och miljardäre­n Elon Musk, vd och grundare för rymdföreta­get SpaceX, vars bärraket ger satelliten skjuts.
FOTO: LEHTIKUVA-AFP/BRENDAN SMIALOWSKI ■Rymdentrep­renören och miljardäre­n Elon Musk, vd och grundare för rymdföreta­get SpaceX, vars bärraket ger satelliten skjuts.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland