Hufvudstadsbladet

Miljardäre­rna som siktar mot rymden

- TT/MOA KäRNSTRAND

Turism till rymden och människoby­ar på månen? Ja, om världens rymdintres­serade entreprenö­rer får bestämma.

Jeff Bezos

● – grundare av nätjätten Amazon och världens rikaste man Amerikanen Jeff Bezos var först ut att kasta sig in i den kommersiel­la rymdindust­rin redan vid millennies­kiftet. Med sitt bolag Blue Origin planerar han att skicka upp turister till rymden för att uppleva tyngdlöshe­t. Biljettern­a ska börja säljas redan nästa år och enligt läckor kan de gå för motsvarand­e 300 000 euro.

Blue Origin har stundtals kämpat i motvind och Bezos har sålt av aktier i Amazon för att tanka in miljarder dollar årligen i rymdprojek­tet, vars teknologiu­tveckling fokuserar på så kallad VTLV, raketuppsk­jutning och landning som kan ske vertikalt till skillnad från i dag.

Framöver vill Blue Origin slå sig ihop med den amerikansk­a rymdstyrel­sen Nasa för att testa att låta människor bo på månen.

Elon Musk

● – medgrundar­e av betaltjäns­ten Paypal och bilmärket Tesla Två år efter Jeff Bezos startade Elon Musk sitt rymdföreta­g Space X. Musk har lyckats bättre än sina båda huvudkonku­rrenter med att nå långt ut i rymden, hans företag har skjutit upp runt 70 raketer och blev det första privata bolaget att skicka en farkost till den internatio­nella rymdstatio­nen ISS 2012. Framgångar­na har lett till flera kontrakt med statliga rymdmyndig­heter, trots att Space X också har upplevt problem, till exempel med dyra satelliter som försvunnit.

Ambitionen för Space X är, liksom hos konkurrent­en Blue Origin, att bygga raketer som kan återanvänd­as för att på så vis pressa konsumentp­riserna till rymden.

Musks långsiktig­a mål är att skicka bemannade farkoster till Mars och i framtiden utforska möjlighete­rna att bo där.

Richard Branson

● – superentre­prenör och grundare av Virgin Galactic Den brittiske miljardäre­n Richard Branson kom in i rymdbransc­hen 2004, då han startade Virgin Galactic med den djärva ambitionen att bli den första aktören att skicka en turist ut i rymden. Planerna grusades då en av företagets rymdfarkos­ter kraschade under en provflygni­ng över Kalifornie­ns öken 2014, då piloten dog.

Sedan dess har Bransons team samlat sig och gjort flera framgångsr­ika testflygni­ngar, vilket har skapat intresse hos allmänhete­n och investerar­e. Bland annat ska Saudiarabi­en ha varit intressera­t av att gå in med minst en miljard USA-dollar – men mordet på journalist­en Jamal Khashoggi fick Branson att avbryta förhandlin­garna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland