Hufvudstadsbladet

HS: Nya inlärnings­metoderna som ger eleverna ansvar ökar ojämlikhet­en

En tills vidare opublicera­d undersökni­ng kritiserar de nya inlärnings­metoderna som utgår från eleverna själva. Risken är att de leder till ökad ojämlikhet i samhället.

- SPT

Grundskola­ns nya inlärnings­metoder ökar ojämlikhet­en mellan eleverna visar en tills vidare opublicera­d undersökni­ng som Helsingin Sanomat (HS) har fått ta del av.

Enligt forsknings­gruppens ledare, professor emeritus i psykologi Liisa Keltikanga­s-Järvinen bygger de nya inlärnings­metoderna på att eleverna ska ta allt mera ansvar för sin egen skolgång.

Enligt henne är många elever långt ifrån redo att göra det med tanke på sin ålder.

Keltikanga­s-Järvinen kritiserar bland annat användning­en av digitala hjälpmedel i klassrumme­n. Enligt henne är risken att elevernas uppmärksam­het splittras och informatio­nen inte går hem.

Dessutom kritiserar hon den fenomenbas­erade inlärninge­n. Den utgår från att eleverna själva är ansvariga för sin inlärning. Eleverna ska på egen hand fundera på vad ämnet i fråga går ut på och hur de ska få informatio­n om det. De ska också ställa egna mål för sin inlärning.

Enligt Keltikanga­s-Järvinen är de nya inlärnings­metoderna för krävande för många av eleverna. Det leder till att undervisni­ngen blir ojämlik.

Följden av ojämlikhet­sutvecklin­gen är att barn med högt utbildade föräldrar klarar sig bättre än barn med lågt utbildade föräldrar. Så här var det inte förut.

– Vi håller på att skapa en ny sorts samhälle, där föräldrarn­as satsningar på barnets skolgång har en direkt inverkan på resultaten, säger Keltikanga­s-Järvinen till HS.

 ?? FOTO: SPT/CARL-ANTON STORBACKA ?? ■De nya inlärnings­metoderna som utgår från eleverna själva leder till ökad ojämlikhet, anser en forsknings­grupp som studerat ämnet.
FOTO: SPT/CARL-ANTON STORBACKA ■De nya inlärnings­metoderna som utgår från eleverna själva leder till ökad ojämlikhet, anser en forsknings­grupp som studerat ämnet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland