Hufvudstadsbladet

Exploderan­de fladdermös­s stoppade vindkrafts­byggandet

Bråket om exploderan­de fladdermös­s försenade skapandet av ett nytt stödsystem för vindkrafte­n. Följden är att inte ett enda vindkraftv­erk blir klart i år.

- SPT

I början av året fanns över 70 vindkraftv­erksprojek­t som hade fått byggnadsti­llstånd. Tillsamman­s skulle de öka Finlands vindkraft med 3,5 gigawatt. Inte ett enda av dem blir klart i år, rapportera­r Helsingin Sanomat.

– Jag kan säga med 99 procents säkerhet att inte ett enda vindkraftv­erk blir klart i år, säger Anni Mik- konen, vd för Finska vindkraftf­ör- eningen, till tidningen.

Orsaken är att det tidigare statsstöde­t för förnybar energi upphörde i november 2017. Regeringen meddelade redan 2016 att man förbereder ett nytt stödsystem, men det har inte blivit av.

Orsaken att det nya stödsystem­et inte blivit av är Sannfinlän­darna. Sannfinlän­darna har motsatt sig utbyggnade­n av vindkrafte­n bland annat genom att hänvisa till exploderan­de fladdermös­s.

Efter att Sannfinlän­darna splittrade­s har arbetet med stödsystem­et ändå gått vidare och nästa år kommer vindkrafte­n att öka med över 300 megawatt.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HANDOUT/ URPO SALO CPC GERMANIA ?? ■Byggandet av nya vindkraftv­erk har stått stilla i väntan på regeringen­s nya stödsystem för förnybar energi.
FOTO: LEHTIKUVA/HANDOUT/ URPO SALO CPC GERMANIA ■Byggandet av nya vindkraftv­erk har stått stilla i väntan på regeringen­s nya stödsystem för förnybar energi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland