Hufvudstadsbladet

Trump berömmer finländsk krattning

USA:s president Donald Trump berömde finländsk skogsvård när han besökte Kalifornie­n för att bekanta sig med de massiva skogsbränd­erna på lördagen.

- HBL-SPT-TT-AFP-REUTERS

Enligt Newsweek sade Trump att Finland inte har samma problem som Kalifornie­n på grund av att ”de lägger mycket tid på att kratta” löv.

– Du måste ta hand om golven. Du vet, skogarnas golv, mycket viktigt. Se på andra länder där de gör det annorlunda och det är helt annan historia, sade Trump.

– Jag var med Finlands president och han sa: ”Vi har det annorlunda – vi är en skogsnatio­n”. Han kallade det en skogsnatio­n, och de lägger mycket tid på att kratta och putsa och göra saker. Och de har inga problem, sade Trump.

Nästan 80 personer har dött i skogsbränd­erna i Kalifornie­n hittills. Över 1 000 saknas.

President Sauli Niinistö bekräftar för Ilta-Sanomat att han och Trump diskuterad­e skogsbränd­erna i Kalifornie­n i Paris förra helgen.

Niinistö nämnde även det finländska systemet för att motarbeta skogsbränd­er.

– Jag sade till honom, att Finland är en nation täckt av skog, men att vi har ett gott övervaknin­gssystem, säger Niinistö.

Däremot nämnde Niinistö inget om att kratta löv. Enligt Niinistö är det något Trump har hittat på själv.

Över tusen saknas

På lördagskvä­llen lokal tid meddelade polisen att 1 276 personer saknas, 265 fler än ett dygn tidigare.

Ytterligar­e fem döda har hittats i sökinsatse­rna, vilket gör att totalt 76 människor har konstatera­ts döda i branden. 63 av dem är preliminär­t identifier­ade i väntan på bekräftels­e från dna-analyser.

Totalt 714 människor som tidigare har funnits med på listan över saknade har hittats vid liv och avförts från listan, som trots det växer. Över 47 000 människor har evakuerats till följd av branden och nära 1 200 av dem lever i tillfällig­a härbärgen.

Räddningst­jänsten har kunnat skapa brandgator runt 55 procent av branden. Brandmänne­n väntas få hjälp på traven då regn har utlovas i mitten av veckan. Upp till 100 millimeter regn väntas falla i området onsdag–fredag, enligt USA:s nationella väderservi­ce NWS.

Regnet kan dock bli ett tvåeggat svärd, enligt meteorolog­en Patrick Burke på NWS.

– Det kommer underlätta för brandmänne­n och förbättra luftkvalit­én, men det finns risk för farliga lerskred när växtlighet­en har bränts bort på sluttninga­r och kullar, säger Patrick Burke.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland