Hufvudstadsbladet

Nästa regering måste möjliggöra mera lokal flexibilit­et

- ANDERS ADLERCREUT­Z riksdagsle­damot (SFP)

ARBETSMARK­NADEN Arbetsmark­nadsfrågor har aldrig varit lätta att tampas med i vårt Finland. Inte heller denna höst. Regeringen­s försök att underlätta uppsägning­ar i företag med färre än tio anställda stötte på massivt motstånd, trots att de faktiska förändring­arna var små.

I sig var det absolut rätt målgrupp regeringen hade för sin propositio­n. 265 000 företag har tio eller färre anställda. Om man kan få en femtedel av dem att ta steget ut och anställa en person – det kan vara fråga om den första utomståend­e personen i ett litet företag som ett par driver – skulle det ha stora följder för sysselsätt­ningen.

Att översätta detta i lagform visade sig sedan vara svårt, och det är förstås redan på en principiel­l nivå problemati­skt att sätta företag i olika situation utifrån deras storlek. Men problemet är faktiskt och reellt. Små företag som inte har de resurser stora företag har ser alltför ofta en anställnin­g primärt som en risk. Om metoden som föreslogs sedan är den riktiga kan man diskutera.

Samtidigt har vi en enormt stor arbetslösh­et fast vi befinner oss på toppen av en högkonjunk­tur. Enligt Finlands näringsliv EK:s enkät upplever ungefär en tredjedel av alla företag i Nyland att bristen på lämplig arbetskraf­t häm- mar deras tillväxt. I Österbotte­n säger hälften av företagen samma sak.

Och ändå ligger arbetslösh­eten på en hög nivå. Den strukturel­la arbetslösh­eten är bland de högsta i Europa. Utbud och efterfråga­n talar inte samma språk. En stor del av befolkning­en verkar inte hitta sin plats i den ekonomi vi lever i.

För att lösa detta problem krävs det förstås ett helt batteri av åtgärder. Det handlar om utbildning, möjlighete­r till omskolning, att inte uppehålla mekanismer som hindrar att man flyttar efter arbetstill­fällen och så vidare. Men det handlar också om att skapa en flexiblare miljö för företagen att verka i.

Här – vad flexibilit­eten beträffar – skiljer sig Finland markant från Sverige. Vi har en rätt lätt arbetslags­tiftning, men mycket detaljerad­e branschspe­cifika allmänbind­ande avtal. Avtal som inte bara binder de fackanslut­na företagen utan också – och i själva verket i högre grad – dem som inte tillhör facket. Man kan fråga sig vem detta gynnar.

Men flexibilit­et måste också betyda delaktighe­t och medbestämm­anderätt. Analogt med den modell man har i Sverige borde anställda i större företag få plats i företagens styrelser. Det här var kontrovers­iellt då det infördes i Sverige – men erfarenhet­erna har primärt varit goda. Insyn skulle ge förtroende.

Nästa regering måste möjliggöra mera lokal flexibilit­et inom alla företag, vare sig de är fackanslut­na eller inte. Man måste lokalt i högre grad än nu kunna bestämma om löner, arbetstide­r och andra frågor på ett sätt som gynnar företagen som helhet – både de som anställer och de som är anställda. Arbetslive­t i dag ser annorlunda ut än det gjorde för 30 år sedan. Tanken att samma modell passar alla – liksom den att arbetsplat­sen är ett slagfält på vilket bara den ena kan vinna – är inte den verklighet vi lever i.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland