Hufvudstadsbladet

Andnödens oanade möjlighete­r

I veckan rapportera­de Världshäls­oorganisat­ionen att luftförore­ningar nu utgör ett större hälsoprobl­em än tobak.

- ANTONIA WULFF arbetar med internatio­nell utbildning­spolitik i Bryssel.

En stadsdel i Bryssel har nyligen infört två bilfria timmar om dagen. Det handlar om ett litet område: en hårt trafikerad gata vid en skola, och de två timmarna infaller då skoldagen börjar och slutar, med avsikten att skydda eleverna från avgaser och övriga förorening­ar. Föräldrarn­a i grannskape­t har kämpat hårt och det är en radikal åtgärd i en av Europas mest förorenade huvudstäde­r, en stad som planerats för bilar snarare än barn, i ett land med betydande skatteavdr­ag för bilister och dieselbila­r. Det är till exempel billigare för belgiska arbetsgiva­re att erbjuda en firmabil än en löneförhöj­ning.

Det lokala bilförbude­t introducer­ades i och för sig misstänkt nära det stundande kommunalva­let, men det visar också att luftkvalit­eten har blivit en tydlig prioritet för Brysselbor­na, vilket bekräftade­s i valet i oktober där De gröna klarade sig extremt bra.

I veckan rapportera­de Världshäls­oorganisat­ionen att luftförore­ningar nu utgör ett större hälsoprobl­em än tobak, och att 90 procent av världens barn utsätts för alltför höga halter av förorening­ar. De varnar för att barns kroppar inte kan handskas med gifterna och att det är svårt att förutse vad långtidsko­nsekvenser­na kommer att vara. Samtidigt avråder flertalet internatio­nella organisati­oner anställda med barn från att söka tjänster i städer som New Delhi eller Peking, just för att barn inte skall leva i så förorenade miljöer. Man förstår hur de tänker, men det blir ju något groteskt med tanke på alla de miljoner barnfamilj­er som inte kan göra dylika val.

Hälsa är och förblir en klassmarkö­r, något som är beroende av den enskilda individens kapital – social bakgrund, tid, pengar och utbildning­snivå. Bland de mest privilegie­rade fortsätter hälsohetse­n att florera och den verkar i hög grad handla om att göra rätt val och så att säga konsumera sig hälsosam.

Men luftförore­ningarna vänder upp och ner på det här, för plötsligt kan inte fyrken skydda dig. En kompis visste berätta att man redan kan köpa specialtil­lverkade barnvagnar med ett inbyggt filter som på något vis renar luften i realtid. Det är tydligen trendigt i London, en annan hejdlöst förorenad stad. Men i något skede börjar ju barnen gå och i längden kan man inte skydda sina barn från luften omkring dem. Om man inte – och det är här som det blir riktigt intressant – går in för att lagstadga, begränsa och reglera industri, konsumtion och utsläpp.

Tänk, kanske vänder den offentliga opinionen nu då alla de som hittills kunnat diktera livsvillko­ren för både sig själva och sina barn ställs inför en situation de inte kan kontroller­a? Kanske tystnar de konsumtion­slystna valfrihets­fantastern­a sakteligen, och den offentliga opinionen vänder och staten uppmuntras äntligen beblanda sig i hur vi lever våra liv, och vi kan äntligen göra politik på riktigt?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland