Hufvudstadsbladet

Tillväxt kan också ske på svenska

- KRISTIAN REHNSTRöM Vanda

VANDA Katarina Koivisto skriver (HBL 13.11) i positiva ordalag om Vandasvens­karna. Lite bekymmersa­mt är det ju att stadens officiella prognos visar på en sjunkande trend vad gäller antal svensksprå­kiga. Å andra sidan kan vi ta det som en positiv utmaning att vända på trenden. Det är faktiskt inte så tokigt att bo här.

I måndags beslöt fullmäktig­e i Vanda om stadens budget. SFP poängterad­e i sitt gruppanför­ande vikten av att gynna stadens dragningsk­raft och tillväxt. Tillväxten skall också kunna ske på svenska. En automatik är detta ju inte. En ökad inflyttnin­g sker inte utan bra bostäder, goda kommunikat­ioner och bra närservice, såsom dagis och skolor. På den sista punkten ser det ljust ut i Vanda. Ett nytt skolcenter är under planering i Mårtensdal där det är meningen att daghem, eftermidda­gsverksamh­et, musikinsti­tut och ett självbetjä­ningsbibli­otek flyttar in under samma tak med skolan. Enligt budget sker byggstarte­n 2021. Under andra halvan av 2020-talet är dessutom ett nytt daghem i Håkansböle storområde planerat, så det blir något nytt i öst också.

Vad gäller kommunikat­ionerna är ringbanan, som blev färdig 2015, allt populärare. Sedan starten har passagerar­mängden ökat med 18 procent och är nu uppe i 2,6 miljoner resenärer per månad. Av lokaltågen har ringbanan den högsta kundnöjdhe­ten och trafiken på banan kommer att utökas under de närmaste åren till exempel med tätare intervalle­r.

Ett plock i evenemange­n under svenska veckan var de två konserter som Vanda musikinsti­tut arrangerad­e. Trots att Vandasvens­karna ”bara” är knappt 3 procent av befolkning­en uppgår de svensksprå­kiga eleverna vid institutet till nästan 10 procent. Kanske passande att avsluta med ”Hur härligt sången klingar på älskat modersmål!”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland